Namibië

Namibië, de Christelijke kerk in de hoofdstad Windhoek. Namibië, de Christelijke kerk in de hoofdstad Windhoek.

Namibië, de Christelijke kerk in de hoofdstad Windhoek.

Namibië is gelegen aan de zuidwestkust van het Afrikaanse continent. Dit land, dat korte tijd een kolonie van Duitsland was, is vele malen groter dan Nederland en telt slechts 1,7 miljoen inwoners. Een verlaten, uitgestrekt landschap, waar de afstanden tussen de steden, dorpen en gehuchten vaak honderden kilometers is.

Hierdoor heb je soms het gevoel dat je de enige mens op deze aardbol bent. Namibië is bijzonder gevarieerd. Een fascinerend woestijnlandschap in het westen met de prachtige rode duinen van Sossusvlei, het wildpark Etosha Nationaal Park in het noorden, in het zuiden de warmwaterbronnen van Ai Ais en de Caprivistrook in het oosten met haar bijzondere flora en fauna. Een verrassende ontmoeting met een land dat veel te bieden heeft.

Duitse kolonie

Namibië is het beste per (huur)auto te bereizen. Slechts een klein percentage van de wegen in Namibië is namelijk geasfalteerd. Een 4×4 is handig, maar niet noodzakelijk. Het blijft toch afzien op de hobbelige wegen. Wanneer je bij zonsondergang op zoek gaat naar een B&B of pension, zie je de springbokken, wildebeesten en impala’s over de uitgestrekt dorre velden lopen. Waar je jodelmuziek en ‘krimi’s’ op de radio hoort, terwijl je over onverharde wegen door de zinderende hitte van de woestijn rijdt. ’s Avonds eet je Wienerschnitzel in Swakopmund. Het is duidelijk dat Namibië een Duitse kolonie is geweest, ook al was het maar voor korte tijd.

Armoede Namibië is ook een land met grote armoede en mensen die in erbarmelijke omstandigheden leven. De tegenstelling is dan ook schrijnend als je gastvrij wordt onthaald op de prachtig gelegen en ruim opgezette boerderijen, veelal door blanke boeren gerund. Met hen kun je vaak gewoon Nederlands praten, want het Afrikaans is onder zestig procent van de blanke bevolking de voertaal en lijkt veel op ons eigen taaltje.

Het tegenwoordige Namibië strekt zich uit van Oshakati in het noorden, van Swakopmund aan de Atlantische kust tot Gobabis bij de grens met Botswana. Het is een immens land. De Bosjesmannen zijn het oudste en waarschijnlijk bekendste volk van Namibië. Een volk dat tegenwoordig nog maar een klein deel van de totale bevolking uitmaakt. Daarnaast zijn er nog tien andere etnische groeperingen, waaronder waaronder de Damara, Nama, Hereros en Ovambos. Deze laatste groep vormt het grootste deel van de bevolking. Meer achtergronden in: Wikipedia Namibië

Bartholomeus Diaz

Bartholomeus Diego Cao, een Portugese ontdekkingsreiziger, was de eerste Europeaan die in 1486 voet op Namibisch grondgebied zette. Een jaar later meerde Bartholomeus Diaz aan op weg naar Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika. Het land werd daarna voornamelijk vermeden, omdat de kust en het achterland te woest waren en niet uitnodigden om verder te ontdekken. Schijn bedriegt, want als Bartholomeus Diaz een stuk landinwaarts was getrokken, was hij wellicht gestuit op de vele diamanten die tegenwoordig in het woestijnzand bij Löderitz gewonnen worden! Dit gebied, dat zich langs de kust ten zuiden van Löderitz uitstrekt, is (logischerwijs) niet toegankelijk voor het publiek. Met een bezoek aan de spookstadjes Kolmanskop en Elisabeth Bay kom je het dichtst in de buurt van deze rijkdom.

Etosha Nationaal Park

Etosha Nationaal Park In het noorden van Namibië ligt Etosha Nationaal Park. Dit park dat bijna net zo groot is als Nederland, kun je het beste bezoeken aan het einde van de regentijd, wanneer de dieren zich verzamelen rondom de ‘waterholes’ (regentijd: van eind oktober tot begin april).

Er zijn drie kampen in het park, waar je kunt overnachten: Okaukuejo ligt aan de zuidelijke ingang, in het midden van het park ligt Halali en Namutoni ligt aan de oostelijke ingang. Er zijn huisjes te huur, maar je kunt er ook kamperen. In ieder kampement is een restaurant en er zijn wat kleine winkeltjes, maar eigen proviand meenemen is goedkoper, want de prijzen van levensmiddelen zijn een stuk hoger dan buiten het park.

Wanneer je ’s ochtends opstaat en de doordringende geur van scheten van olifanten in je bungalow ruikt, dan weet je dat je midden in Afrika zit. Je kunt hier niet alleen grote kuddes olifanten zien, maar ook springbokken, giraffen, oryxen, zebra’s, impala’s, struisvogels, hyena’s, leeuwen, luipaarden en jachtluipaarden.

Sossusvlei

In het midden van Namibië, langs de Atlantische kust, ligt een onbeschrijfelijk natuurschoon: Sossusvlei. De rode duinen strekken zich kilometers uit langs de kust. Een van de hoogtepunten, zo niet het hoogtepunt van een reis door dit Afrikaanse land. Ze zijn het mooist bij zonsopgang of -ondergang, wanneer de dieprode kleuren van het zand het meest tot hun recht komen. Het is ook mogelijk de duinen vanuit de lucht te bekijken tijdens een tocht met een luchtballon, maar daar staat wel een prijs tegenover…

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer