Nederland

Typische koopmanshuizen langs het water in Amsterdam. In de zeventiende eeuw werd in de hoofdstad van Nederland veel handel gedreven en werden deze huizen ook als pakhuis gebruikt.

Typische koopmanshuizen langs het water in Amsterdam. In de zeventiende eeuw werd in de hoofdstad van Nederland veel handel gedreven en werden deze huizen ook als pakhuis gebruikt.

‘Nederland is een meesterstuk van techniek. Wat ooit het domein van zeewier was, staat nu vol met windmolens, fietsen, tulpen en wooden shoes.’ Het clichébeeld over Nederland bestaat nog steeds, zoals het citaat in een buitenlandse reisgids bevestigt.

Maar wij weten wel beter. Nederland is klein, gemakkelijk te bereizen en zit propvol met toeristische attracties en evenementen. Met meer dan elfhonderd musea heeft ons land bijvoorbeeld de grootste museumdichtheid ter wereld.

Dat de buitenlander ons met water, dijken en dammen associeert, is niet zo vreemd. Een groot deel van het land ligt onder de zeespiegel en door de eeuwen heen hebben we ons kikkerlandje tegen het wassende water proberen te beschermen.

Met als gevolg vele gracieuze watermolens, stoere dammen, dijken en natuurlijk de Deltawerken in de provincie Zeeland, die het polderland beschermen tegen overstromingen. België heeft Manneke Pis, Nederland heeft de tulp.

Tulpen in Nederland

Als je een Amerikaan vraagt waar hij Nederland mee associeert, noemt hij steevast de tulpen. De bloembollen zijn een belangrijk onderdeel van het toeristische product. De Britten hebben onze bloemen hoog zitten en dat geldt ook voor de Fransen en Italianen.

De tulp heeft van oudsher een belangrijke symbolische waarde. De bloemenattracties worden meestal bezocht in combinatie met steden en kustplaatsen. Jaarlijks bezoeken rond de 700.000 mensen de Keukenhof, de bekendste nationale bloemenshow.

Wij kopen weliswaar graag bloemen, maar het bezoeken van bollenvelden, bloemencorso’s en de Keukenhof wordt meestal als een beetje saai en oubollig ervaren. Ze lijken zich te schamen voor een dagje bollen. En als ze al komen, dan is het vaak in gezelschap van buitenlandse gasten.

Attracties Nederland

Nederland is voor veel toeristen een populaire reisbestemming. Jaarlijks komen er rond de tien miljoen uit alle windstreken naar ons land.

Een paar cijfers: Nederland beslaat 41.526 vierkante kilometer, is ruim driehonderd kilometer lang en is negen keer kleiner dan Duitsland. Wat zijn nu de meest bezochte uitjes in Nederland? Eén van de populairste activiteiten is nog altijd de rondvaart door de grachten, in met name Amsterdam; zo’n drie miljoen per jaar.

Ook de pretparken zijn in trek, uiteraard vooral bij de Nederlander zelf. De Efteling zit tegen de drie miljoen bezoekers aan, verder doen de dierentuinen (Burgers’ Zoo in Arnhem, Diergaarde Blijdorp in Rotterdam en het Noorder Dierendorp in Emmen) het goed.

Rijksmuseum Vincent van Gogh Amsterdam en het Rijksmuseum Amsterdam behoren ook tot de tien meest bezochte plaatsen. Kijk voor een overzicht van bezienswaardigheden in Nederland op Toerisme in Nederland Wikipedia. Vakantie- en bungalowparken zijn in Nederland ook nog altijd erg in trek, met name Parkvakanties aan de kust en op de Veluwe.

Ontdekkingsreizigers

We zijn een tolerant en eigenzinnig volkje. Dat heeft zijn oorsprong in onze roemruchte geschiedenis, waar eeuwenlang inwoners van het Koninkrijk der Nederlanden de wereldzeeën bevoeren. We waren toen ook al een reislustig land, getuige de vele ontdekkingsreizigers die we hebben voortgebracht.

Abel Tasman bijvoorbeeld, de ontdekkingsreiziger die Nieuw-Zeeland als eerste westerling heeft ontdekt. Andere voorbeelden zijn Willem Barendz (ontdekte een zeepassage bij Nova Zembla) en Jacob Roggeveen, die als eerste stuitte op Paaseiland in 1722.

Het koloniaal bewind is inmiddels wel ten einde, maar nog steeds beschikken we – in het Caribisch gebied – over een eilandengroep waar we invloed op uitoefenen: de Antillen. Twee eilandengroepen liggen op negenhonderd kilometer van elkaar.

Voor de kust van West-Venezuela liggen de eilanden Bonaire, Aruba en Curaçao. Ten oosten van Puerto Rico liggen Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten. Aruba verkreeg in 1986 ‘de status aparte’ en heeft sindsdien een grote mate van onafhankelijkheid.

Amsterdam

Wie Nederland bezoekt, moet Amsterdam hebben gezien. De stad – momenteel met rond de 735.000 inwoners – spreekt veel buitenlandse toeristen tot de verbeelding.

Er komen vooral veel Amerikanen. Nederland krijgt jaarlijks vier keer zoveel Amerikanen over de vloer als bijvoorbeeld het nabijgelegen Duitsland. Amsterdam heeft vele gezichten, zoals 165 romantische grachten, bijna dertienhonderd bruggen en pakweg zeshonderdduizend fietsen.

En Rotterdam, nog zo’n mooie stad die bekend staat om de enorme haven, de grootste van Europa. Ook de stad is de moeite waard, met een mooi centrum en onder andere de Koopgoot waar je te kust en te keur kunt voor leuke cadeaus. Rotterdam heeft ook z’n eigen airport en door de drukte van Schiphol gaan veel reizigers hier met het vliegtuig naar hun vakantie. Wil je je auto hier stallen, dan kun je terecht bij Parkeren vliegveld Rotterdam.

Hoge Veluwe

Van de provincies is Gelderland het populairst, zowel voor korte als lange vakanties. Het is ook één van de mooiste gebieden van het land, met gevarieerde landschappen, zoals het Nationaal Park De Hoge Veluwe en de Veluwezoom.

Verder heeft Nederland in de meer dan driehonderd kilometer lange kust een enorme aandachtstrekker. De kust is één van de belangrijkste vakantiebestemmingen in Nederland. Rond het IJsselmeer zijn veel leuke, middeleeuwse vissersdorpjes en havenstadjes, zoals Hoorn en Volendam.

Ook de Waddeneilanden – Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog – trekken de hele winter door honderdduizenden toeristen. Texel is het grootste waddeneiland en het centrum van de schapenteelt. Wist je dat er meer schapen dan mensen wonen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer