Nepal

Een Himalaya dorp langs het Annapurna massief. Hier kun prachtige wandelingen maken, met subtropische bamboebossen, immense gletsjers, leuke bergdorpjes waar yak herders en rijstboeren wonen.

Een Himalaya dorp langs het Annapurna massief. Hier kun prachtige wandelingen maken, met subtropische bamboebossen, immense gletsjers, leuke bergdorpjes waar yak herders en rijstboeren wonen.

Nepal wordt wel beschouwd als één groot tempelcomplex. Duizenden heiligdommen zijn terug te vinden in het land van mythen en legenden, zoals die van de Yeti, oftewel de verschrikkelijke sneeuwman die al eeuwen door de onherbergzame Himalaya zwerft.

De laatste jaren is Nepal een populaire vakantiebestemming geworden. Een Nederlandse chartermaatschappij vliegt zelfs twee keer per week rechtstreeks op Kathmandu.

Kathmandu vallei

De Kathmandu-vallei is het cultuurhistorische hart van het land. De vallei is bezaaid met oude dorpjes en tempels. In de drie grotere steden Kathmandu, Patan en Bhaktapur bepalen sierlijke houten huizen en tempels het straatbeeld. Met name Bhaktapur is goed geconserveerd. Naast hindoes leven er ook boeddhisten. Velen van hen zijn van Tibetaanse komaf. De stupa van Bodhnath is voor hen het belangrijkste heiligdom. Het plaatsje Lumbini in het zuiden van het land is een ander bedevaartsoord: het is de geboorteplaats van de stichter van het Boeddhisme, Siddhartha Gautama.

Himalaya

Eén van de boeiendste activiteiten in het land is natuurlijk het maken van een trektocht door het onherbergzame landschap. Let wel, je bent niet de enige, jaarlijks komen duizenden en nog eens duizenden reizigers naar de hoogvlakten van de Himalaya om bergen te beklimmen. Zowel vanuit Nederland als in het land zelf kun je een trekking regelen.

Ze zijn er in alle soorten en maten: van een dagje wandelen door lieflijke dorpjes tot wekenlange tochten naar het basiskamp van de Mount Everest.

Trekking

Sinds kort is het voor de populairste trekkings trouwens niet meer nodig een trekkingpermit aan te vragen. Ga je naar afgelegen streken zoals Mustang dan moet dat nog wel. Ook is het nog steeds verplicht een visum te kopen voor je het land überhaupt in mag. Check bij het Nepalese consulaat wat de laatste stand van zaken rondom deze papierwinkel is, het is nogal aan veranderingen onderhevig.

Denk eraan dat je goed getraind op pad gaat, want je bevind je wel op een hoogte die kan oplopen tot boven de 5 kilometer en dan zijn de omstandigheden voor lichaam en geest niet optimaal. Hoogteziekte is een verschijnsel waar niet goed voorbereide wandelaars last van kunnen krijgen.

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer