Nieuw-Zeeland

Lake Wanaka. Omringd door torenhoge bergen, heeft het Wanaka meer de meest rustige omgeving van het Zuidereiland. Het meer is 45 kilometer lang en 193 vierkante kilometer groot. Het kristalheldere blauwe water is perfect voor en zeilers en kajakkers om te verkennen.

Lake Wanaka. Omringd door torenhoge bergen, heeft het Wanaka meer de meest rustige omgeving van het Zuidereiland. Het meer is 45 kilometer lang en 193 vierkante kilometer groot. Het kristalheldere blauwe water is perfect voor en zeilers en kajakkers om te verkennen.

Toen de kolonisten honderdvijftig jaar geleden naar Nieuw-Zeeland kwamen, was het nog voor tweederde deel begroeid met bossen. Inmiddels is dit teruggebracht tot een kwart, maar er blijft nog veel natuurschoon over en er zijn veel nationale parken te bewonderen waar je urenlang, dagenlang kunt wandelen.

Nu is dat slechts ten dele waar, want ook Nieuw-Zeeland heeft zich ontwikkeld tot een moderne staat die in 1995 nog samen met Australië protesteerde tegen de atoomproeven van Frankrijk in Oceanië. De economie draait op de export van lams- en schapenvlees, wol, appels en kiwi’s. Zo zijn er op Nieuw-Zeeland veel meer schapen dan mensen: 70 miljoen schapen tegenover 3,5 miljoen inwoners.

Noorder eiland

Nieuw-Zeeland ligt vrij geïsoleerd, zo’n 2000 kilometer van Australië. Het is ook een totaal ander land dan z’n ‘grote broer’. Waar Australië een droog, heet en uitgestrekt woestijnlandschap heeft, beschikt Nieuw-Zeeland over veel natuurgebied. Het land is verdeeld in twee grote eilanden. het Noordereiland en het Zuidereiland.

Het noordelijk deel is warmer van klimaat en groener van vegetatie, het grotere Southern Island heeft grillige gebergtes, blauwe meren en diepe fjorden. Nieuw-Zeeland is even groot als Groot-Brittannië. Van noord naar zuid bedraagt de afstand 1600 kilometer. De meeste Nieuw-Zeelanders stammen af van de Britten, maar je komt er ook veel Nederlanders tegen die zich er gevestigd hebben.

Driekwart van de bevolking woont op het Noordereiland, zestig procent van de bevolking woont in de zes grote steden. Tien procent van de bevolking bestaat uit de oorspronkelijke Maori´s.

Kiwi nationale trots

Nieuw-Zeeland heeft door zijn geïsoleerde ligging een heel eigen flora en fauna. Nationale trots is de kiwi, een vreemde vogel, dertig centimeter hoog, behaard en bovendien kan het beest niet vliegen. Toch laten de Nieuw-Zeelanders zich vaak vereenzelvigen met kiwi´s en vernoemen zich zelf ook naar deze vogels.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer