Niger

Niger, traditionele huisjes.

Niger, traditionele huisjes.

Niger heeft de schoonheid van de Aïr & Tenere woestijn, overblijfselen van de roemruchte trans-Sahara handelsroute en de bijzondere steden Adagez en Zinder. Niger, diep verborgen in West-Afrika, heeft veel fascinerends aan de reiziger te bieden.

De keerzijde bestaat ook, want Niger is politiek instabiel en de bevolking leeft onder slechte omstandigheden. Zo heeft het land het hoogste aantal analfabeten ter wereld, dat is niet iets om trots op te zijn. Ook zijn er hongersnoden in Niger geweest die dit Afrikaanse land hard troffen. De levensverwachting is laag en schommelt rond de vijftig jaar. Meer achtergronden in: Wikipedia Niger

West-Afrika

De republiek Niger is vernoemd naar de gelijknamige rivier en ontstond uit uit Frans West-Afrika, een Franse kolonie. Zij vestigden zich aan het einde van de negentiende eeuw en veroverden het gebied. Niger was van 1900 tot 1958 onderdeel van Frans West-Afrika, maar werd op 3 augustus 1960 onafhankelijk. De eerste president was Hamani Diori, maar die werd in 1974 door een groep legerofficieren afgezet bij een staatsgreep. In 1989 werd de democratie hersteld, maar er volgden daarna nog meer staatsgrepen en de politieke situatie blijft tot op de dag van vandaag broos en onzeker. Niger heeft een tropisch klimaat. Van juni tot september is de regentijd en in maart tot mei zijn de droogste en heetste periodes. De grootste bevolkingsgroep zijn de Haussa, die net meer dan de helft van de bevolking deel uitmaken. Verder zijn er nog andere etnische groeperingen, zoals de Songhai en de Touaregs. De hoofdstad van Niger is Niamey. In 1988 woonden hie zo’n vierhonderdduizend mensen en is een havenstad aan de rivier de Niger.Niamey regerings- en economisch centrum en is de grootste stad van het land. Er is ook een universiteit en een nationaal museum.

Agadèz

Agadèz is de grootste stad in het noorden van het land en ligt in de Sahara. Agadez is centrum voor het transport van uranium en staat bekend om z’n grote markt. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de grote moskee uit 1515, het paleis van de sultan en de kamelenmarkt. Zinder is de op een na grootste stad van Niger en herbergt tweehonderduizend inwoners. Ooit was het de hoofdstad van Niger, maar in 1926 werd dat overgenomen door Niamey. In de stad kun je de oude stad bezoeken, genaamd Birni, met de grote Moskee, het paleis van de sultan en een museum. In het nieuwe gedeelte, de Sabon Gari, ligt het commerciële centrum en dit deel is bekend voor zijn grote markt.

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer