Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Nigeria

Nigeria, Western Lowland Gorilla De Western Lowland Gorilla die ook in Nigeria voorkomt.

De Western Lowland Gorilla die ook in Nigeria voorkomt. Daarnaast zie je er tal van andere dieren, zoals gazellen en antilopen en veel groot wild, zoals de leeuw, olifant en giraffe.

Nigeria heeft een prachtige flora en fauna. De gigantisch lange kustlijn, verschillende nationale parken en de mooie oude gebieden zijn een lust voor het oog. Olifanten, nijlpaarden en giraffen lopen hier vrij rond en ook de bijzondere Baobab boom groeit in Nigeria. Jammer is echter dat het land lastig is om te bereizen, vanwege de politieke onrust.

Nigeria is een land in het westen van Afrika en heet officieel de Federale Republiek Nigeria. Nigeria is qua inwonertal het grootste land van Afrika en was voor lange tijd ook de rijkste staat. Met ruim 150 miljoen inwoners heeft het ook de grootste culturele samenleving ter wereld. Het is dan ook niet gek dat er wel eens wat mis gaat tussen zoveel mensen. Meer feiten en achtergronden in: Wikipedia Nigeria

Reizigers naar Nigeria moeten in het hele land waakzaam zijn. Gewapende overvallen en agressie zijn geen zeldzame voorvallen. Daarnaast kunnen de slechte economische situatie en spanningen van religieuze en etnische aard zorgen voor ongeregeldheden in het hele land.

Yankari Nationaal Park

Ondanks alle ongeregeldheden in het land, Biedt Nigeria veel moois. Nigeria is een erg kleurrijk en cultureel land. Vooral in Lagos zijn veel dingen te doen en hoef je je niet te vervelen. Deze havenstad is voor veel mensen nog altijd het werkelijke hart van Nigeria. Het bruist er van de verschillende activiteiten en de stad heeft een uitstekend nachtleven.

Voor geschiedenisliefhebbers is er de stad Kano. Deze ommuurde stad is met bijna duizend jaar de oudste stad van West-Afrika. De poorten van het oude centrum zijn nog steeds aardig intact. De kofar Mata poort leidt tot het koninklijk paleis en de centrale moskee. Niet-islamieten mogen de moskee niet binnen, maar de buitenkant is zeker de moeite waard om te bekijken.

Ook leuk om te bezoeken is het Yankari Nationaal Park. Met wat geluk kom je hier onder andere buffels, luipaarden, bavianen en reebokken tegen. De beste tijd om het park te bezoeken is tussen eind december en eind april. Onder begeleiding van een gids, mag je met je eigen auto door het park rijden.

Lagos & Abuja

Tot 1991 was Lagos de hoofdstad van Nigeria. In 1976 werd echter al besloten dat deze stad niet langer meer de nationale hoofdstad zou zijn. Toch is deze stad Economisch gezien nog erg belangrijk. Lagos is een goede plaats om het straatleven te bewonderen en daarnaast heeft de stad een nationaal museum en een nationaal theater.

Hier zijn onder andere typisch Nigeriaanse kunstwerken te zien. In 1991 werd Abuja officieel de nieuwe hoofdstad. Deze stad wordt gekenmerkt door twee gigantische rotsen, die op veel ansichtkaarten te zien zijn: Aso Rock en Zumo Rock. Aso Rock is de grootste van de twee. Vanaf deze rots heeft men zicht op de Three Arms Zone, het hoog gerechtshof en de presidentiële villa. ‘Aso’ betekent ‘succes’ of ‘overwinning’ in de taal van de Asokoro’s, de lokale bevolking.

Niger Delta

De Nigerdelta is de delta van de rivier de Niger, gelegen aan de Golf van Guinee. Het is een van de grootste rivierdelta’s ter wereld en een van de dichtstbevolkte gebieden in Afrika. In verband met de slechte veiligheidssituatie en het grote aantal ontvoeringen in de Niger Delta, raadt het ministerie van buitenlandse zaken alle reizen naar de deelstaten Delta, Bayelsa en Rivers ten zeerste af. Daarnaast worden alle reizen naar het centraal Nigeriaanse Plateaustate afgeraden wegens etnisch en religieus geweld.

Hongersnood

In Afrika is de hongersnood nog altijd een groot probleem. Over de jaren heen zijn er verschillende periodes geweest waarin vele mensen stierven van de honger. Een van de bekendere periodes is de Biafra oorlog. Een burgeroorlog in het zuidoosten van Nigeria, van 1967 tot 1970, waarin meer dan twee miljoen mensen, voornamelijk door verhongering, om het leven kwamen. Deze oorlog kwam vooral in het nieuws omdat de bevolking werd uitgehongerd en leverde voor het eerst televisiebeelden op van de honger in Afrika.