Noorwegen

Tromso kabelbaan. Het is een kabelbaan naar de berg Storsteinen. Deze berg is 430 meter hoog en biedt een prachtig panorama over Tromso, de kust en het omliggende land.

Tromso kabelbaan. Het is een kabelbaan naar de berg Storsteinen. Deze berg is 430 meter hoog en biedt een prachtig panorama over Tromso, de kust en het omliggende land.

Diepgesneden fjorden, eeuwenoude, houten kerken, ijzige gletsjers, onaangetaste vissersdorpjes en uitgestrekte dennenwouden kenmerken het land Noorwegen. Het is een lang, grillig en smal land. Van de veelbezochte Noordkaap, het noordelijkse punt van Europa, tot het uiterste zuiden, Kaap Lindesnes, bedraagt de afstand 2518 kilometer.

Het land is twaalf keer zo groot als Nederland en herbergt ongeveer 4,5 miljoen mensen. Het is vrij bergachtig. Viervijfde van de oppervlakte is hoger dan 150 meter. Een kwart van het oppervlak bestaat uit bossen. Door de warme golfstroom langs de kust vallen de temperaturen erg mee. De beste reistijd om het land te bezoeken is van mei tot september. In de binnenlanden is het, met name in de hogere gebieden, flink kouder.

Lapland

In de geschiedenis van het land regeerden lange tijd heldhaftige Vikingen de territoriale wateren van Scandinavië. Zij beheersten met hun stoere schepen van de negende tot de elfde eeuw de kusten van Noord-Europa. Tegenwoordig bepalen andere volkeren het beeld van Noorwegen.

Naast de Noren wonen er in het noorden van het land de Lappen uit Lapland. Zelf noemen ze zich overigens de Samen. Ze leven van de visvangst en veeteelt, en hoeden de kudden met duizenden rendieren. Het is één van de rijkste landen ter wereld. Dat heeft alles te maken met de enorme olievelden in de Noordzee. Het leven is er daardoor vrij duur, vooral voor fruit, groente, vlees en drank moet je veel betalen. Vis is daarentegen wat goedkoper en vooral langs de kust overal te krijgen.

Sognefjord

De hoogvlakten, de glinsterende gletsjers die pijn doen aan je ogen, rivierbeddingen en de loodrechte fjorden met hun steile wanden kom je tegen tussen de twee grootste steden, Oslo en Bergen. De Sognefjord is de koning der fjorden, die maar liefst tweehonderd kilometer het binnenland indringt. Maar ook de beroemde Geirangerfjord en de eenzaamheid van de Hardangerfjord, spreekt tot de verbeelding.

Hurtigrute

Wil je langs de kust van het land reizen, kun je de Hurtigrute per schip nemen. Een route van Bergen naar Kirkenes, dat in het topje van het noorden ligt, aan de grens met Rusland.

Een dagelijkse veerboot vertrekt uit Bergen en doet onderweg (heen en terug) meer dan dertig kustplaatsen aan. Noorwegen is het land van de Middernachtszon. Het uiterste puntje van het land ligt boven de arctische cirkel, het gebied waar de zon van halverwege mei tot midden juli niet ondergaat.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer