Oeganda

Oeganda, het Bunyonyi meer. Lake Bunyonyi betekent ‘plaats van de kleine vogels’ en is een kratermeer. Dit is het op één na diepste meer van Afrika (900 meter) en je kunt er bijvoorbeeld het eiland Habuharo Island bezoeken.

Oeganda, het Bunyonyi meer. Lake Bunyonyi betekent ‘plaats van de kleine vogels’ en is een kratermeer. Dit is het op één na diepste meer van Afrika (900 meter) en je kunt er bijvoorbeeld het eiland Habuharo Island bezoeken.

Oeganda en Idi Amin. Tussen 1971 en 1979 waren die twee namen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar door interventie van Tanzania, dat het regime van Amin nooit erkend had, moest Amin het veld ruimen. Hierna volgden twee korte regeerperiodes die geen rust in het land brachten.

Na frauduleuze verkiezingen van 1980 kwam Milton Obote, opnieuw, aan de macht als leider van het Uganda National Liberation Front (UNLF). In 1966 had hij met behulp van het leger al eens de macht gegrepen en zichzelf uitgeroepen tot president, maar ook hij wist geen stabiliteit te brengen in het land.

De erfenis van Amin, terreur en corruptie, was moeilijk te bestrijden. Het ongedisciplineerde leger had grote moeite met het verzetsleger van Yoweri Kaguta Museveni, een van de ballingen tijdens het bewind van Amin die na de val onderdook in de jungle van Luwero. Tijdens de strijd tegen het verzetsleger werden door de regeringstroepen naar schatting 300 duizend Oegandezen afgeslacht.

Dit alles ging voorbij aan de rest van de wereld. Aan de Britten had Obote een goede bondgenoot, net als aan de EG, de Wereldbank en het IMF. Uiteindelijk, na een stammenstrijd binnen het regeringsleger, lukte het Museveni en zijn troepen om in februari 1986 de hoofdstad Kampala binnen te trekken. Museveni erfde een kapotgeschoten, leeggeplunderd en door haat verscheurd land.

Parel van Afrika

De toekomst was weinig hoopgevend. Museveni was de zoveelste die door geweld aan de macht was gekomen. Alle partijpolitieke activiteiten werden verboden en de verkiezingen werden uitgesteld. Toch veranderden er dingen. De soldaten van Museveni waren gedisciplineerd en gingen, in tegenstelling tot die van Amin en Obote, zich niet te buiten aan misdragingen jegens de burgerbevolking.

Sinds het aantreden van Museveni zit Uganda weer in de lift. Langzaam maar zeker heeft hij Oeganda zijn stabiliteit en economische groei teruggegeven. In 1907 noemde Winston Churchill, toen onderminister van Koloniën, Oeganda ‘de Parel van Afrika’. Deze kwalificatie lijkt Uganda weer te verdienen, na jaren van bloeddorstige dictators.

Kibale Forest National Park

In het westen van Oeganda, in Toro District, ligt een van de meest bijzondere natuurparken van de wereld. Zo’n tien kilometer vanaf Fort Portal ligt het Kibale Forest National Park. De beroemdste bewoners van de streek zijn de chimpansees. Met behulp van goede gidsen is het mogelijk hier groepen van wel veertig dieren te zien.

Deze mensapen leven in het bos met zo’n tien andere apensoorten. De colobus- of franje-aap is hiervan de mooiste. Kibale Forest is een mistig bos gelegen op een hoogte van 1100 tot 1600 meter. Op de laagste punten zijn moerassen met papyrus. Rondom staan oerbomen van wel meer dan 50 meter hoog.

De blad-etende franje-aap heeft hier zijn paradijs gevonden. Maar naast de vele apen en prachtige bomen zijn er ook vele andere zoogdieren, vogels en niet te vergeten ongeveer 140 soorten vlinders in alle kleuren en maten.

Bron van de Nijl

Lang hebben avonturiers gezocht naar de bronnen van de Nijl: Livingstone, Speke, Burton en Grant. Uiteindelijk dacht men de bron gevonden te hebben bij Jinja, waar de Nijl uit het Victoriameer stroomt. Later werd ontdekt dat de Kagera de eigenlijke bronrivier van de Nijl is. Dit riviertje uit Rwanda brengt het Victoriameer behalve water nu ook iets anders, de Eichhornia crassipes, oftewel de waterhyacint.

Dit fraaie monster dreigt het meer te verstikken. De zanderige grond van het Oegandese deel van het meer is een goede bodem voor de plant. Eilanden van honderden meters vol bloemen geven een sprookjesachtig beeld maar zijn zo stevig dat vissers er in vast komen te zitten en dat vissen en plankton onder de planten sterven door zuurstofgebrek.

Andere planten komen in het gedrang om en de taaie planten verstoppen de filters van de waterkrachtcentrales. Ook ziektes als bilharzia en malaria profiteren van de situatie. De plant is een ideale broedplaats voor het slakje dat de bilharzia parasiet huisvest en ook de malariamug gedijt goed tussen de planten. De van oorsprong Zuidamerikaanse plant is ooit als sierplant naar Afrika gebracht en bleek zich prima te handhaven en zelfs te vermenigvuldigen.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer