Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Oekraïne

Chernivtsi, Oekraine Het Chernivtsi Middeleeuwse kasteel. Chernivtsi is een grote stad met een pittoresk centrum, met de grandeur van de Habsburgse tijd. Statige herenhuizen en een bisschoppelijk paleis.

Oekraïne is de op een na grootste staat van Europa. Alleen Rusland, waarmee het nog steeds nauw verbonden is, is groter wanneer je het Aziatische deel van Turkije buiten beschouwing laat. Sinds het uiteenvallen van de Sovjetunie begin jaren negentig is het met de economie van het land alleen maar slechter gegaan. Doordat er politieke tweespalt bestaat over voorgenomen economische hervormingen, zijn toegezegde leningen van de Wereldbank en het IMF op losse schroeven komen te staan.

Oekraïne is grotendeels vlak, alleen ten noorden van de middenloop van de rivier de Dnjepr is het landschap lichtgolvend. De hoogste toppen worden bereikt in de Woudkarpaten in het zuidwesten en het Jajlagebergte op het schiereiland de Krim, respectievelijk 2061 en 1541 meter. Er heerst een aangenaam gematigd landklimaat, dat aan de zuidkant, de Krim, zelfs een subtropisch klimaat benadert. Veel feitelijke info over het land op: Wikipedia Oekraïne

Krim

Daarnaast heeft het land te maken met strenge winters en warme zomers, wat het interessant maakt het land in deze periode te bezoeken. Met name de eerder genoemde Krim is een bekend vakantieoord. Naast het klimaat bevat het schiereiland prachtige natuur en een aantal bijzondere cultuurschatten. Met name Jalta, van oudsher de grootste toeristische trekpleister van de Sovjetunie heeft een grote aantrekkingskracht op reizigers.

Kiev

De belangrijkste stad van het land is met voorsprong Kiev, tevens de hoofdstad. Hoewel deze metropool na de onafhankelijkheid steeds meer westerse invloeden heeft overgenomen, heeft ze prima de eigen, typische zuidelijke sfeer behouden. De voornaamste gebouwen zijn de Sofiakathedraal, de Andrejevski kerk en het schitterende Kievo-Petserskaja Lavra kloostercomplex.

Alles in gotische en barokke stijl ontworpen ziet een en ander eruit zoals je mag verwachten van een land waarin het communisme jarenlang regeerde. Daarnaast is Dynamo Kiev een van de voornaamste voetbalclubs van Europa van de laatste jaren.

Odessa

Odessa is een van de andere grote steden van Oekraïne. In 1925 werd op de Potemkin-Trappen, een van de paradepaardjes van de stad, de voor die tijd revolutionaire film Pantserkruiser Potemkin gefilmd. De close ups van rennende mensen en de kinderwagen die de trap afrolt, waren destijds nooit eerder gebruikte filmtechnieken.