Muscat, de grote moskee. In 1992 wilde sultan Qaboes bin Said Al Said een nationale moskee. Die kwam er in 2001. Het is de nationale trots met een grote koepel van ruim vijftig meter hoog. De grootste gebedsruimte biedt plaats aan 6500 moslims.
Naar Oman? Dat is toch een zandbak?’ Dat is de strekking van de reacties die je vaak krijgt. ‘Moeten vrouwen daar niet gesluierd lopen?’, is vaak de volgende vraag. Maar ook dat is een misvatting, want het is niet verplicht.
Oman is een sultanaat op het schiereiland aan de Arabische zee en de Golf van Oman. Een deel van de grens met Jemen en met Saoedi-Arabië loopt door Rub al-Khali, het ‘Lege Kwartier’. Deze zandvlakte is met 800.000 km2 het grootste aaneengesloten woestijngebied ter wereld. Het overgrote deel van de inwoners leeft dan ook langs de 1700 kilometer lange kust of meer landinwaarts niet al te ver van de kust.
Wadi’s in Oman
Saai is het landschap niet met naast het woestijngebied prachtige berggebieden, sprookjesachtige wadi’s, fjorden en lagunes. De hoofdstad en ook andere steden zijn erg modern met grote winkelcentra, de restaurants van de welbekende fastfoodketens, brede snelwegen en grote hotels. Toch hebben de Omani zich niet losgemaakt van hun tradities.
Mannen lopen nog steeds in de dishdasha, het lange, vaak witte gewaad. Dat traditie en moderne verworvenheden goed samen kunnen gaan, zie je geregeld op straat. Een zwart snoertje verbindt de dishdasha met een dopje in het oor: handsfree bellen met je GSM.
Gezichtsmasker
De vrouwen dragen kleurige jurken, vaak gesluierd en soms met een prachtig gezichtsmasker. Toch beantwoorden de vrouwen niet aan het beeld wat vele buitenlanders hebben van Arabische vrouwen. Toen Sultan Qaboos aan de macht kwam in 1970 heeft hij de vrouwen betrokken in de ontwikkeling van het land. Bij wet is vastgesteld dat meisjes en vrouwen recht op onderwijs en werk hebben. Meer lees je op de officiële website van bureau voor toerisme: Oman Tourism
De zelfbewuste vrouwen hebben hun eigen plaats ingenomen in de moderne samenleving van Oman binnen de kaders van de islam. Verplicht om een sluier te dragen zijn ze niet.
Ibadieten
Oman is het enige land ter wereld waar de meerderheid van de bevolking tot de ibadieten behoort. Deze stroming binnen de islam is gevormd door Abdallah bin Ibadh. Hij ontwikkelde in 683 een eigen gematigde doctrine, het ibadisme. Volgens de ibadieten mag het geloof niet als reden voor oorlog en bloedvergieten misbruikt worden.
In tegenstelling tot de wahabieten en de fundamentalisten zijn zij van mening dat het geloof zijn kracht en actualiteit kan bewaren door zich aan te passen aan de wisselende culturele, historische en wetenschappelijke omstandigheden. Die tolerantie komt tot uitdrukking in de architectuur. Moskeeën zijn vaak eenvoudig. Een minaret is niet noodzakelijk, een kleine verhoging op het dak is al voldoende.
Wahiba’s
In het oosten van Oman ligt een prachtige woestijn van meer dan 16.000 km2, de Wahiba Sands. Deze woestijn met zijn prachtige zandduinen is vanuit Muscat goed te bereiken. In deze woestijn leven nog een paar honderd bedoeïenfamilies van de Wahiba-stam die naast het houden van geiten en dromedarissen soms ook shelters in de woestijn verhuren.
Naast hun eigen ogenschijnlijk simpele onderkomens staat vaak een four-wheel drive geparkeerd en glinstert de schotelantenne in de zon. De shelters zijn niet meer dan een van palmblad gevlochten hut die aan een kant open is. Rondom de hut staat een gammel hekwerk dat niet de indruk wekt dat het veel buiten kan houden. De koffie die ze schenken is wel sterk, de kip met rijst niet te versmaden.
Nizwa
De forten in Oman zijn het statige bewijs van de macht die het land heeft gehad sinds de 7de eeuw. Honderden forten, uitkijkposten en vestingen zijn bewaard gebleven. Vele zijn in onbruik geraakt door moessonregens en gebrek aan onderhoud. Sinds de jaren tachtig is gestart met de restauratie van vele forten.
Een van de mooiste en grootste bouwwerken in de historie van het land staat in het centrum van Nizwa. Het Nizwa Fort is gebouwd door Imam Sultan bin Seif bin Malik Al Yarubi na zijn overwinning op Imam Nazir bin Murshid in 1649. Maar het zijn niet alleen de gerestaureerde forten die indruk maken. Een bouwvallig fort als die van Manah, zo’n elf kilometer onder Nizwa, is ondanks het verval een bezoek waard.
Nog is voor te stellen dat de ooit 51 meter hoge vierkante toren een indrukwekkende uitstraling gehad moet hebben. De gerestaureerde forten zijn tegen een geringe betaling te bezoeken. Het Ministery of National Heritage and Culture geeft kleine gidsjes uit over deze forten.
Al met al is Oman een prettig land om te bereizen. Veel zand, prachtige stranden, indrukwekkende forten en idyllische wadi’s. De Omani’s zijn vriendelijk, gastvrij en de meesten spreken perfect Engels.