Oost-Timor

Rijstvelden op Oost-Timor, een van de inkomstenbronnen van het eiland. Het land is ruig, met bergen en tropische bossen. Aan de kust liggen witte zandstranden en helder water waar je kunt duiken naar koraalriffen.

Rijstvelden op Oost-Timor, een van de inkomstenbronnen van het eiland. Het land is ruig, met bergen en tropische bossen. Aan de kust liggen witte zandstranden en helder water waar je kunt duiken naar koraalriffen.

De onafhankelijkheid van de Portugezen en Indonesiërs heeft Oost-Timor zwaar bevochten en het land is nog erg instabiel. Toerisme staat in de eilandengroep dan ook nog zo goed als stil. Echt avonturiers kunnen er echter naar hartenlust duiken en genieten van het schitterende binnenland.

Er is maar weinig bekend over Oost-Timor voordat de Portugezen er arriveerden in de 16de eeuw. Wel zeker is dat de eilandgroep afwisselend werd bewoond door Chinezen en Javanen die vooral geïnteresseerd waren in het in- en uitvoeren van hout, bijenwas en wierook. In 1556 stichtten de Portugezen er hun eerste vesting, terwijl Nederland in West-Timor de vlag plantte.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stuurde Australië troepen naar de eilandengroep om tegenwicht te bieden aan de Japanners. Tussen de 40.000 en 60.000 Oost-Timorezen verloren het leven. Na de oorlog, ongeveer rond de tijd dat Nederland Indonesië onafhankelijk verklaarde, trokken de Portugezen zich terug uit de eilandengroep en nam Indonesië er de macht over.

Indonesië in Oost-Timor

De overheersing van Indonesië in Oost-Timor is altijd een bloedige geweest. De ene dictatuur volgde de andere op en de 4 decennia na de Tweede Wereldoorlogen werden dan ook gekenmerkt door guerrilla oorlogen. Pas in 1990 zat Indonesië stevig in het zadel en probeerde een begin te maken met toerisme op het eiland.

Hiermee werden echter korte metten gemaakt toen Indonesische troepen een jaar laten het vuur opende op een groep protesterende Timorezen die protesteerden voor onafhankelijkheid. De strijd barstte wederom heftig los en dit keer moeten er internationale troepen aan te pas komen om vrede af te dwingen.

Onafhankelijkheid

Onder druk van de internationale troepenmachten kondigde toenmalig president Habibie in 1999 een referendum af waarin de Timorezen voor of tegen onafhankelijk mochten stemmen. Een overweldigende meerderheid van 79% stemde voor en in 2002 gaf de VN Oost-Timor de macht over het eigen land. Maar jezelf onafhankelijk verklaren, maakt nog geen natie.

Sinds de onafhankelijkheid wisselen kabinetten zich af en regeringspartijen besteden meer tijd aan onderling kibbelen dan het besturen van Oost-Timor. De arme, hongerlijdende bevolking heeft het nakijken. Op dit moment heeft de eilandengroep haar hoop gevestigd op de export van olie en gas al teert de huidige regering op dit moment nog vooral op buitenlandse fondsen.

Toerisme Oost-Timor

Hoewel toerisme in Oost-Timor nog niet is ontwikkeld, biedt het grote mogelijkheden voor de economische ontwikkeling van de eilandengroep. Op dit moment bezoeken zo’n 1500 toeristen de archipel jaarlijks en dat aantal groeit langzaam. Vreemd is dat niet want ten westen van de hoofdstad Dili vind je prachtige stranden: de perfecte plek voor duikers. En nog ongerept ook.

Het eiland Atauro is perfect om te snorkelen. In het binnenland zijn de koffieplantages van Hatubuilico en de berg Ramelau de belangrijkste trekpleister. Oost-Timor is op dit moment lastig te bereizen. Wegen zijn er bijna niet en het kan oneindig lang duren om van A naar B te komen, maar je krijgt er een perfecte mix van Aziatische en Portugese cultuur en een zeer vriendelijke plaatselijke bevolking voor terug.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer