Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Oostenrijk

Salzberg, Oostenrijk Hallstatt ligt op een hoogte ven 509 meter aan de voet van de Salzberg. Het toeristisch dorpje ligt aan de Hallstatter See op een landtong waardoor het lijkt alsof enkele huizen direct in het meer verdwijnen.

De charme van Wenen en Salzburg, het gevarieerde landschap met groene weiden en besneeuwde bergtoppen, de herinneringen aan de Habsburgse macht, Johann Strauss en de diepgewortelde cultuur karakteriseren Oostenrijk. Jaarlijks houden dan ook honderdduizenden Nederlanders hier hun vakantie, zowel ‘s zomers als ‘s winters.

Met de kroning van de vorst Rudolf I von Habsburg in de dertiende eeuw wist Oostenrijk uit te groeien tot één van de grootste wereldmachten. In de negentiende eeuw zette echter het verval in en kwam het tot een einde van het Habsburgse overwicht in Midden-Europa.

Nadat Oostenrijk in de Tweede Wereldoorlog de kant van Duitsland koos, werd het in 1945 door de geallieerden bezet. Op 15 mei 1955 kwam er een eind aan de bezetting en kon het onafhankelijke Oostenrijk een nieuwe start maken.

Wintersport Oostenrijk

Met een oppervlak van 83.856 vierkante kilometer is Oostenrijk ruim twee keer zo groot als Nederland. Er wonen ruim acht miljoen mensen, waarvan 1.6 miljoen in de hoofdstad Wenen. Dwars door het land loopt het Alpengebergte, met enkele bergen van bijna 4000 meter hoogte. Het maakt Oostenrijk tot een van de populairste wintersportgebieden van Europa. Je kunt er skiën, langlaufen, maar ook miljoenen jaren oude gletsjers beklimmen die dagelijks centimeter voor centimeter voortkruipen over de berghellingen. Meer lees je op de officiële website van het Oostenrijks Toeristenburo: Verkeersbureau Oostenrijk. Parkvakanties TIP: Overnacht bij wintersportpark Landal Bad Kleinkirchheim dan kun je zó vanuit je chalet de piste op én je hebt alle gemak van Landal GreenParks bij de hand.

In het oosten van het land is het minder bergachtig, met bossen en bouwland op glooiende hellingen. Het klimaat hangt een beetje af van de hoogte waar je je bevindt. In de lagere delen is het ‘s zomers lekker warm en zijn de winters redelijk zacht. In het zuiden, onderaan de berghellingen, heerst een bijna mediterraan klimaat.

Wenen

De miljoenenstad Wenen ademt een sfeer uit van nostalgie, met herinneringen aan de Habsburgers, de componist Johann Strauss, de koning van de Weense wals, van het paleis Schönbrunn en de vele theaters en musea. Maar ook Salzburg is één van de mooiste culturele steden van Europa. En geboortestad van Amadeus Mozart. Innsbruck is bekend als wintersportplaats en was in 1964 en 1976 gastheer van de Olympische Winterspelen.

Tirol, het Salzburger Land en Karinthië

Met meer dan 40 duizend kilometer aan wandelpaden is Oostenrijk bij uitstek geschikt om te wandelen of te fietsen. Langs de Lange Afstandspaden kun je ook meerdaagse tochten maken, want er zijn voldoende overnachtingsmogelijkheden. Net als in Zwitserland komen veel wandelaars voor de bergroutes met de prachtige natuur.

Tirol, het Salzburger Land en Karinthië zijn de bekendste omgevingen waar je bergwandelingen kunt maken. De nationale parken spreken tot de verbeelding. Bijvoorbeeld het Nationaal Park Hohe Tauern, dat zich uitstrekt over Salzburg, Karinthië en Tirol. Hier liggen meer dan honderd hoge bergtoppen van 3000 meter of meer.

Hier loop je door bergweiden en oude bossen. Als je wilt, kun je hier goudzoeken. Het Nationaal Park Seewinkel heeft weer een heel ander karakter; een soort van Poesta-landschap met kale, uitgestrekte grasvlaktes.