Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Paraguay

Triple Frontier, Paraguay De Triple Frontier is het drielandenpunt waar de grenzen van Argentinië, Paraguay en Brazilië elkaar ontmoeten. Hoewel er veel triple grenzen in de wereld zijn, is dit bijzonder omdat het natuurlijk wordt gevormd door de samenkomst van twee rivieren,- de Parana-rivier en de rivier de Iguazu.

Paraguay is welhaast een verborgen land op de kaart van Zuid-Amerika. Een van de weinige landen op dit continent dat niet aan zee ligt, omgeven door enorme buren. Het land trekt ook op geen enkele andere manier de aandacht van de buitenwereld. Hoewel, in de recente geschiedenis zitten wel nog een paar zwarte bladzijden.

Steeds meer lijkt het land zich meer open te stellen voor de buitenwereld en neemt het aantal reizigers toe. Paraguay is in ieder geval nog niet uitgekauwd, dus voor de initiatiefrijke reiziger valt er nog wat te ontdekken. Daarbij heeft het land een echt landklimaat (maar dan natuurlijk met omgekeerde winters en zomers vergeleken met Nederland).

Hoofdstad Asunción

Hoewel het land geen kust kent, ligt de hoofdstad Asunción wel aan de brede Paraguay-rivier. De stad is niet meer zo oud-koloniaal als in vroeger tijden, maar heeft een verzameling van oude en moderne gebouwen, aangevuld met de vrijwel onvermijdelijke sloppenwijken.

Waar vroeger de argeloze bezoeker die van een regeringsgebouw een foto probeerde te maken, werd beschoten, is de stad nu een stuk veiliger geworden. De hoofdstad heeft verder nog enkele musea en botanische tuinen als attracties. Het is het centrum van transport voor het hele land.

Gran Chaco

Het land wordt in tweeën gesplitst door de Paraguay-rivier, de derde grootste rivier van het westelijk halfrond. Ten westen van deze rivier ligt de Chaco, een nauwelijks bevolkt gebied dat ongeveer 60 procent van het totale landoppervlak inneemt. Eens het terrein van de Chaco-oorlog, die aan het begin van de jaren dertig van Bolivia werd gewonnen. Meer feiten en achtergronden in: Wikipedia Paraguay

Echter, de gedachte olievoorraden werden niet aangetroffen. Tegenwoordig wordt dit gebied steeds meer ontdekt als bestemming voor ecotourisme.

The Mission

In het zuiden van het land, aan de grens met Argentinië, liggen de ruïnes van wat eens Jezuïtische missieposten waren. Na het ontdekken van de Nieuwe Wereld ging er letterlijk voor velen een nieuwe wereld open. De Jezuïeten waren succesvol in het vestigen van missieposten. Zozeer zelfs dat de Spanjaarden er op gegeven moment een halt aan hebben toegeroepen.

De film ‘The Mission’ vertelt over deze gebeurtenis. In de grote, groene zee van heuvels zijn deze monumenten pareltjes om te bezichtingen. De best bewaarde overblijfselen staan in Trinidad en Jesús. Deze zijn inmiddels door de Unesco tot World Heritage Site verklaard.

Itaipu dam

Het oosten van het land staat vooral in het teken van water. Dit in tegenstelling tot het droge westen. De Itaipu-dam ligt bij de grens met Brazilië en levert een groot deel van de stroomvoorziening van het land. Het is de grootste waterkrachtcentrale van de wereld. Uiteraard hoort er een enorm meer bij.

Verder zijn er de Guaira-watervallen, niet zo beroemd als Iguazu, maar wel twee keer zo groot als de Niagara-watervallen in de Verenigde Staten. In de buurt van Encarnación wordt al vele jaren gebouwd aan een nieuw waterkrachtcentraleproject, maar gelukkig voor de bevolking van dit levendige stadje is het nog niet zover. Het hele oude gedeelte zal namelijk in het stuwmeer verdwijnen als de dam wordt afgebouwd.