Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Peru

Cusco, Peru Cusco was tijdens het Incarijk het religieuze centrum en de administratieve hoofdstad. Wat opvalt in de stad zijn de stenen muren, bestaande uit granieten stenen blokken die zo zijn gegraveerd dat ze perfect in elkaar schuiven. Cement is niet nodig.

Peru is misschien wel het land waarmee men Zuid-Amerika het meest associeert. Hoge Andesbergen, oude Inca-ruïnes, lamas, condors die tussen de enorme rotsmassieven glijden, en de oorspronkelijke bevolking die in kleurige kledij door de straten loopt. Hiermee zijn trouwens nog niet alle aantrekkelijkheden van het land genoemd, want je vindt er ook het Amazone-regenwoud, woestijnen aan de kust, koloniale stadjes en de mysterieuze lijnen van Nazca. Kortom Peru vele heeft prachtige bezienswaardigheden die je tijdens je rondreis niet mag missen.

Hoewel het land al eeuwen geleden door de Spanjaarden onder de voet werd gelopen, is een groot gedeelte van de bevolking toch nog steeds van indiaanse origine. En deze afkomst wordt met trots uitgedragen. Hiermee is het een uitzonderlijk land in Zuid-Amerika, waar de Spanjaarden in de meeste gevallen dermate hebben huisgehouden dat van de oorspronkelijke bewoners nog maar een klein aantal over is.

Amazone

Peru heeft behalve de meer voor de hand liggende attracties in het zuiden, ook een zeer uitgestrekt gedeelte dat onderdeel is van de Amazone. De hoofdstad hiervan is Iquitos en dit is zonder meer een aantrekkelijke plaats om te bezoeken. Hier is het niet zozeer oude cultuur die de klok slaat, maar de indrukwekkende aanvoerrivieren van de Amazone en het immense groen dat daartussen ligt.

De ondernemende reiziger kan hiervandaan met de boot uiteindelijk de Atlantische Oceaan bereiken, na dan moet wel eerst Brazilië helemaal doorkruist worden.

Machu Picchu

Voor velen is Peru synoniem aan Machu Picchu. Deze oude Inca-ruïnes werden herontdekt in 1911 door de Amerikaan Hiram Bingham, die was geholpen door een lokale gids. Hoewel niet de laatste schuilplaats van Tupac Aymaru, zoals in eerste instantie werd gedacht, is Machu Picchu waarschijnlijk wel het best bewaarde landbouwcentrum van de Inca’s, dat werd gebruikt voor de aanvoer van landbouwproducten naar Cuzco.

Sinds Peru weer veiliger is om rond te reizen, is ook het aantal bezoekers van Machu Picchu dramatisch gestegen. Niettemin is dit dé plek in Peru om te zien. De ligging is werkelijk uniek. De puistige bergen die uit het diepe dal oprijzen, bedekt met een dikke laag donkergroene begroeiing, waartussen de ruïnes vanuit de hemel lijken gedrapeerd, geven deze plek een plaats in de toptien van bezienswaardigheden in de wereld.

Cuzco

Cuzco was voor de Inca’s de navel van de wereld. De Spanjaarden hebben het moderne Cuzco gebouwd op de ruïnes van de Inca-hoofdstad en de stad is nog steeds een belangrijk centrum van koloniale gebouwen in Peru. In het Latijns-Amerikaanse werelddeel is deze stad ook het langst ononderbroken bewoond. De bezoeker zal bij aankomst moeten wennen aan de hoogte van 3500 meter, waardoor het beklimmen van een simpele trap al een moeizame bedoening kan worden.

Het verdient aanbeveling hier de tijd voor te nemen: er is genoeg te zien en te doen – het eten is lekker en het nachtleven ontwikkeld. In de buurt van Cuzco is veel te zien en te ondernemen: oude Inca-ruïnes, Manu Nationaal Park, toegang tot het Amazonegebied, en verder naar het Titicacameer. Meer info lees je op het officiële bureau voor toerisme: Visit Peru

Lijnen van Nazca

Misschien wel het grootste mysterie van het continent zijn de lijnen van Nazca. Dit zijn enorme geometrische figuren en diervormen in het landschap van de San José Pampa. Elk figuur is uitgevoerd in een onafgebroken lijn en is tot 200 meter lang. Het totale gebied is zo’n 500 vierkante kilometer groot.

De lijnen van Nazca zijn al uitgelegd als een reusachtige, astronomische kalender, verbonden met de opkomende en ondergaande punten van hemellichamen. Of heilige paadjes tussen omliggende ‘huacas’ of heilige plaatsen. Het is ook bewonderenswaardig dat men in staat was zulke perfect rechte lijnen in het landschap te trekken. Kortom, een wonder om gezien te moeten hebben!