Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Polen

Warschau,polen Warschau, de oude binnenstad. Aan het Slotplein, Plac Zamkowy, aan de rand van de oude stad vind je het 17de eeuwse Koninklijk Paleis. Er zijn aan het plein veel restaurantjes en eettentjes gevestigd.

Polen is het land van de componist Chopin, Paus Paul Johannes Paulus II en Lech Walesa, de vakbondsleider die president werd. Het land herbergt vele paleizen en kastelen en ook de natuur van Polen is soms adembenemend. Polen mag dan een flink stuk uit de buurt van Nederland liggen, jaarlijks komen er rond de 600 duizend Nederlandse toeristen naar dit populaire Oosteuropese land.

Polen is heel gevarieerd voor zowel de beginnende als de gevorderde reiziger. De stranden en meren in het noorden, de uitgestrekte bossen en landbouwgebieden in het midden en het Tatra-gebergte en de Bieszczady-keten in het zuiden.

Warchau

Met een oppervlak van 312 duizend vierkante kilometer is het land acht keer zo groot als Nederland. Het werd in 1989 na veertig jaar communisme bevrijd. De steden ademen nog steeds de sfeer uit van het Oostblok, een beetje sobertjes dus. Toch hebben deze steden ook z’n charme en zijn er veel bezienswaardigheden, die herinneren aan een rijk verleden.

Warschau mag dan de hoofdstad zijn, Krakow wordt beschouwd als de ziel van het land. Hier studeerde ooit de astronoom Copernicus en de regisseur Steven Spielberg filmde er zijn door Oscar’s bekroonde ‘Schindler’s List’. Monumentale herenhuizen omzomen het grootste marktplein van Europa met een oppervlak van 40 duizend vierkante meter. Andere grote steden zijn Gdansk, Poznan en Torun.

Nationale park Bialowieza

Polen heeft meer dan twintig nationale parken. Bialowieza is het oudste nationale park van Europa, met het enige oerbos van Europa. In het zuidoosten ligt Bieszczady, het grootste nationale park van het land, waar Europese bizons, beren, wolven en lynxen leven. In het park van Tatra tref je hoge pieken en prachtige dalen aan, gevormd door het Tatra-gebergte. Hier groeien duizenden soorten planten en zijn gemzen en beren te vinden.

Czestochowa

Het land herbergt veel sporen uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder in het zuiden het grote concentratiekamp van Oswiecim, beter bekend onder de naam Auschwitz. In het plaatsje Gierloz kun je de overblijfselen van het hoofdkwartier van Hitler bezichtigen. De Jasna Gora in Czestochowa is een belangrijk bedevaartsoord voor Christenen. Jaarlijks komen hier vier tot vijf miljoen gelovigen naar toe.

Veelbezochte badplaatsen zijn Sopot, Miedzyzdroje en Kolobrzeg, met mooie zandstranden. Polen is daarnaast bekend van de vele kuuroorden, zoals dat van Krynica, waar zich tientallen mineraalbronnen bevinden.