Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Portugal

Lissabon, Portugal Lissabon, een tram in de straat. De eerste elektrische tramlijn werd op 31 augustus 1901 in gebruik genomen. Voor de toeristen rijden er ook nog rode trams, waarin toeristen onder leiding van een gids worden rondgereden Het tramnet van Lissabon is 48 kilometer lang.

Portugal is het land met het lachende gezicht en tevens is het het meest zuidwestelijk gelegen land van Europa. Het waren de woorden van een Portugese dichter die zei dat Portugal met het gezicht naar het westen de Atlantische Oceaan tegemoet lacht. Vriendelijk, zachtmoedig, behulpzaam, trots, bescheiden en een beetje nostalgisch zijn verder de woorden die de bevolking van dit land kenschetsen. Portugal plaatst zich met deze kwaliteiten nadrukkelijk op de voorgrond als vakantieland.

Portugal was in de zeventiende eeuw de schakel tussen verschillende werelddelen. Europa, Azië, Afrika en Amerika werden door het kleine Portugal bezocht. De Portugezen namen er goud, diamanten, specerijen en luxe artikelen als ivoor en Chinees porselein mee. Maar het land kon de rol als voorloper niet vasthouden en moest veel terrein prijsgeven aan de veelal Noord-Europese landen. De laatste decennia gaat het weer beter met het land en de economie maakt sprongen vooruit dankzij de stijgende aantallen toeristen.

Geschiedenis Portugal

Portugal vormt samen met Spanje het Iberisch Schiereiland. De landen hebben nog meer gemeen, want tot het einde van het eerste Millennium was er nog helemaal geen sprake van een tweedeling op het Schiereiland. Spanje en Portugal waren één. Eeuwenlang hebben de twee landen moeten leven met de overheersing van de Moren.

Het meer westelijk gelegen land wist zich enkele eeuwen eerder aan deze overheersing te onttrekken. Het lachende land was niet altijd een even vriendelijk land, zeker niet op het gebied waar het de beheersing van de koloniën betrof. Rond de jaren 50 van de twintigste eeuw begonnen in de Afrikaanse koloniën de eerste opstanden.

Het land dacht dat de koloniale gebieden en landen door het hanteren van een harde hand wel zouden bijdraaien, maar het harde optreden tegen de onlusten leidde alleen maar tot meer oproer onder de plaatselijke bevolking. Een reeks van jaren waarin de dekolonialisering centraal stond volgden. Guinea werd in 1974 als eerste zelfstandig, daarna volgden Mozambique, de Kaapverdische Eilanden en Angola. Portugal heeft een zacht klimaat waar de invloed van de Atlantische Oceaan goed merkbaar is.

Het binnenland is ’s zomers behoorlijk warm, maar weer niet zo warm als de Spaanse binnenlanden. De winden uit het noordwesten van de oceaan zorgen daar wel voor. De maanden mei tot en met oktober zijn de beste maanden om het land te bezoeken, het weer is dan zijn grillen kwijt en de temperaturen zijn constant.

Parque Peneda-Gerês

De flora en fauna tenslotte zijn van een vergelijkbaar niveau als dat van de Spaanse buur. Het is over het algemeen wel wat groener dan het buurland, al zijn de binnenlanden en de bergachtige gebieden in het midden en noorden zeker in de winter en zomer wel wat aan de dorre kant. In de Portugese dierenwereld komen de wolf en de lynx nog steeds voor.

Zij het op zeer kleine schaal en nog maar in één nationaal park, het Parque, Peneda-Gerês. De steenmarter, het ree en het wilde zwijn hebben zich hier eveneens weten te handhaven. Tenslotte hebben onderaan de neus van Portugal in de lagunes en de zoutpannen verschillende watervogels als reigers, eenden en flamingo’s een woonplaats gevonden.

Lissabon

Lissabon is de hoofdstad. De miljoenenstad ligt aan de rivier de Taag, die in de binnenstad een enorm meer vormt. De stad is verschillende malen verwoest, waaronder de aardbeving op 1 november 1755. De vloedgolf die door de beving ontstond, spoelde een groot deel van de stad weg. Meer lees je op het bureau voor toerisme in Lissabon: Visit Liboa

Fado

De fado is een typisch Portugese zang met een wat monotoon, ja bijna droevig karakter. De fado was succesvol in het midden van de negentiende eeuw en werd gebruikt als politieke satire. De melodie kun je vergelijken met de liederen van de troubadours uit de Middeleeuwen. Er wordt vaak over de liefde en de dood gezongen. Doorgaans wordt de fado door de man gezongen, die begeleid wordt door een klein orkest.