Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Qatar

Qatar Umm Salal Mohammed heeft twee bezienswaardigheden: een oud fort dat is teruggebracht tot twee torens en een moskee. Het fort is regelmatig gesloten, maar het is makkelijk te beklimmen.

Het best bewaarde geheim in de Perzische golf, zo wordt Qatar ook wel genoemd. Erg gek is dit niet, want het land is pas sinds 1989 toegankelijk voor toeristen. Ondanks dat Qatar een klein landje in de Arabische wereld is, heeft het veel te bieden. Het land heeft een aantal aantrekkelijke bestemmingen zoals forten, zandduinen en nationale parken.

Qatar is een rijke oliestaat en dat zie je onder andere terug aan de luxe gebouwen, grote hotels, wolkenkrabbers en gigantische olievelden. Het landschap bestaat uit uitgestrekte woestijngebieden, die zich uitstekend lenen voor een jeepsafari en een mooie kustlijn met prachtige zandstranden.

Hoewel Qatar nog niet een heel erg toeristische trekpleister is, kun je hier, ook als vrouw, een erg leuke vakantie hebben. Door de vele sportfaciliteiten in het land, is er genoeg te doen. Of je nu gaat schaatsen in het centrum, gaat zandskiën of gaat duiken, voor iedereen is er wel wat. Meer feiten en achtergronden in: Wikipedia Qatar

Gratis gezondheidszorg

Qatar is een van de meest ontwikkelde landen in de regio op het gebied van welvaart en scholing. Alle inwoners van Qatar hebben recht op gratis gezondheidszorg en onderwijs. Analfabetisme is afgenomen en met name vrouwen hebben in vergelijking met de omringende landen een relatief hoog opleidingsniveau.

Samen met zijn vrouw Mozah, zet de huidige Emir, Sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani, zich in op het gebied van democratisering en mensenrechten. Hij bepaalde onder andere dat de pers gewoon haar werk kan doen en dat vrouwen ook mogen stemmen. Dit wil echter niet zeggen dat vrouwen alles mogen en kunnen.

Te blote armen of benen zijn nog steeds taboe en ook topless zonnen is nergens toegestaan. Vrouwen bedekken nog steeds hun gezicht als ze over straat gaan, maar voor Westerse vrouwen is het geen probleem om zonder de abaya (een lange zwarte ‘jurk’ met een sjaal die het hoofd en gezicht bedekt) over straat te gaan.

Doha

De meeste toeristen in Qatar komen niet verder dan Doha, de hoofdstad van het land. Doha vormt in alle opzichten het hart van het land en is tevens de woonplaats van het grootste deel van de bevolking. Oude tradities gaan hier hand in hand met de modernere levensstijl van tegenwoordig.

Het middelpunt van Doha is het paleis, de grote moskee en de klokkentoren. Leuk om te bezoeken is de Corniche. Deze zeven kilometer lange boulevard zorgt voor een prachtig uitzicht over de zee en de vissersboten. Een andere aanrader is het Nationaal Museum. Dit museum, een voormalig emirpaleis, ligt bij het zuidelijke uiteinde van de Corniche. Alle mogelijke elementen van de Qataarse cultuur, zoals kostuums, munten, juwelen, meubels en ambachten zijn hier te bewonderen.

Windtower house

Verder is er ook nog een botanische tuin en liggen er boten in de lagune. Voor wie geïnteresseerd is in het traditionele leven, is Windtower House een interessant museum. Hier kun je zien hoe men aan het begin van de twintigste eeuw leefde, voordat de olie het land ineens in een modern tijdperk wierp.