Roemenië

Het tweeduizend kamers tellende Parlementspaleis in Boekarest, Roemenië, is het grootste gebouw van Europa. Na het Pentagon en het Potala paleis is dit het grootste gebouw ter wereld. Het gebouw is 270 bij 240 meter en 86 meter hoog.

Het tweeduizend kamers tellende Parlementspaleis in Boekarest, Roemenië, is het grootste gebouw van Europa. Na het Pentagon en het Potala paleis is dit het grootste gebouw ter wereld. Het gebouw is 270 bij 240 meter en 86 meter hoog.

Roemenië heeft de reiziger een hoop te bieden, want er is veel te zien en te beleven in het land waar Nicolae Ceaucescu ooit met harde hand regeerde. De in 1989 geëxecuteerde dictator hield er een schrikbewind op na; terwijl hijzelf letterlijk in rijkdom zwolg, had zijn volk steevast te lijden. Vandaag de dag is Roemenië een makkelijk te bereiken land waar je bovendien goedkoop uit kunt zijn.

Roemenië bestaat voor ongeveer even grote delen uit bergland (Karpaten, Transsylvaanse Alpen en het Bihor Massief), hoogvlakten (Transsylvanië) en laagvlakten (Walachije, Moldavië, Hongaarse Laagvlakte). Ondanks de geringe gemiddelde hoogte en de relatief lage gebergten vertoont Roemenië een typisch bergachtig karakter met aanzienlijke hoogteverschillen.

De Karpatenboog sluit de hoogvlakte van Transsylvanië in. Roemenië heeft een gematigd landklimaat met zeer warme zomers, koude winters, een kort voorjaar (uitgezonderd in het westen) en een langere, meestal milde herfst. Reizigers van allerlei pluimage kunnen er terecht: je kunt skiën in de Transsylvanische Alpen en luieren aan het strand aan de Zwarte Zee.

Ceausescu

Het land is nog altijd sterk agrarisch georiënteerd, ondanks de inspanningen van Ceausescu om van zijn land een industriële samenleving te maken. Meer dan de helft van de beschikbare landbouwgronden wordt als akkerbouwland gebruikt. De opbrengsten blijven al vele jaren achter bij de verwachtingen.

Na de val van Ceausescu heeft de overheid getracht de landbouw te moderniseren. Eind jaren tachtig presenteerde Ceausescu een urbanisatieprogramma voor het platteland, waarbij 8000 dorpen zouden worden afgebroken en de lokale bevolking moest verhuizen naar ‘agro-industriële centra’. Het plan, dat volgens de regering bedoeld was om de levensstandaard op het platteland te verhogen, leidde in binnen- en buitenland tot een golf van protest. Daardoor raakte het land politiek geïsoleerd en daarvan ondervindt men nog steeds de gevolgen.

Brasov

Het begin van de jaren tachtig werd gekenmerkt door snel op elkaar volgende wisselingen in de top van staat en partij waarbij steeds meer familieleden van president Nicolae Ceausescu werden gepromoveerd. In het voorjaar van 1987 kwam het tot stakingen over voedseltekorten.

Hoewel Roemenië voldoende voedsel produceerde, werd wegens de export van voedsel een voedseltekort gecreëerd. In november kwam het in de stad Brasov tot demonstraties en plunderingen door de arbeiders uit protest tegen de dalende levensstandaard. De onrust werd met harde hand de kop ingedrukt.

Boekarest

De hoofdstad Boekarest is zo’n typische Oostblokstad waarvan we in het westen nauwelijks weten hoe mooi het is. Maar ook steden als Craiova, Cluj, en Sighisoara zijn de moeite waard.

In het oosten van het land zijn er prachtige stranden aan de Zwarte Zeekust, terwijl in het noorden de beroemde beschilderde kloosters eveneens een trekpleister zijn. Tevens kun je in Roemenië in de winter prima skiën. De inwoners van Roemenië beheersen westerse talen doorgaans wat beter dan andere Oost-Europeanen.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer