Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

San Marino

Rocca di San Marino Rocca di San Marino. San Marino is omringd door Italië en wordt elk jaar door drie miljoen mensen per jaar bezocht, door voornamelijk – hoe kan het ook anders – Italianen.

Heb je zin in spectaculaire uitzichten (alsof je uit het vliegtuig kijkt), schitterende bergen en een interessante historie, dan moet je in San Marino zijn. Echt waar, dit dwergstaatje zit tjokvol schitterende bergtoppen, burchten en kastelen.

Op vakantie in Noord-Italië of gewoon zin in een bijzondere bestemming. Trap dan eens op de rem in dit staatje. Dit kleine landje heeft maar een oppervlakte van 61 m² en valt vooral op doordat het bovenop een enorme rots ligt. Lekker beschut. Dat moet ook een Kroatische beeldhouder hebben gedacht toen hij een kerk bovenop de rots maakte en daarmee het staatje stichtte in de 4de eeuw.

In 1600 kreeg het land een grondwet en daarmee claimt het stadsstaatje de oudste democratie ter wereld te zijn. Maar dat is niet zo belangrijk. Het is gewoon erg leuk om de verschillende forten te bekijken, de adembenemende uitzichten in je op te nemen en een tempel in je paspoort te halen. Meer lees je op het officiële bureau voor toerisme: Toerisme San Marino

La Rocca

Het Castello della Cesta is het meest dominante gebouw van de skyline van San Marino en erg leuk om te bezoeken. Vanaf de top zijn de uitzichten spectaculair. Je kunt zelfs helemaal naar Rimini en de zee kijken op een heldere dag. Voor een mooi uitzicht over de stad kun je hebt best La Rocca beklimmen. Deze toren is rechtstreeks uit de rotsen gehouwen en heeft door de eeuwen heen nauwelijks reparaties nodig gehad. Letterlijk een rots in de branding.

Palazzo Pubblico

Het Piazza della Libertà is het bruisende hart. Bezoek in ieder geval het neogotische Palazzo Pubblico en ga postzegels en munten kopen bij Azienda Filatelica-Numismatica. Daar hoef je niet eens een verzamelaar voor te zijn.