Sao Tomé en Principe

Een kathedraal op Sao Tome en Principe. Het toerisme in het West-Afrikaanse land is in opkomst, want de verwachtingen zijn dat het zich nog gaat ontwikkelen. Naast koloniale gebouwen van de Portugezen vind je er ongerepte landschappen, stranden, watervallen en regenwouden.

Een kathedraal op Sao Tome en Principe. Het toerisme in het West-Afrikaanse land is in opkomst, want de verwachtingen zijn dat het zich nog gaat ontwikkelen. Naast koloniale gebouwen van de Portugezen vind je er ongerepte landschappen, stranden, watervallen en regenwouden.

Langzaam, lekker langzaam. Dat is het devies van de bewoners van de twee eilanden aan de westkust van Afrika: Sao Tomé en Principe. Hier vind je nog echte palmstranden, onaangetaste oerwouden en authentieke lekkernijen. En ook nog niet overlopen door toeristen: wekelijks komen er maar 20. Als dat geen echte Afrikaanse belevenis is.

Tot en met 1500 woonde er niemand op deze eilandjes, tot de Portugezen het ontdekten. Eerst woonde er bevolkingsgroepen die in Portugal ‘ongewenst’ waren, zoals Joden. De vulkanische grond van de eilanden bleek zeer vruchtbaar en al snel werd gestart met het verbouwen van suiker, waarvoor slaven werden gehaald van het Afrikaanse vasteland. In de 17de eeuw kreeg de eilandengroep op het gebied van suiker zoveel concurrentie uit Latijns Amerika, dat de eilanden werden omgetoverd tot belangrijke, grote doorvoerhaven van slaven. Meer feiten en achtergronden in: Wikipedia Sao Tomé en Principe

Koffie en cacao

In het begin van de 19de eeuw werden nog 2 gewassen geïntroduceerd: koffie en cacao. Hoewel de slavernij officieel was afgeschaft werden de arbeiders op Sao Tomé en Principe toch gedwongen op de plantage te werken, zij het nu tegen een karig loon. In 1953 brak onder de arbeiders hierover een opstand uit.

Sao Tomé en Principe werd in 1975 onafhankelijk en was in 1991 een van de eerste Afrikaanse landen die democratiseerde. Hoewel de bevolking arm is, is de situatie op de eilanden redelijk veilig.

Lagoa Azul

De eilanden zijn echt een paradijs om even helemaal bij te komen. De stranden zijn wit en ongerept. Je kunt met bootjes mee om het maritieme leven te leren kennen. Binnen de kortste keren springen de dolfijnen om de boot. Je kunt ook op walvissen stuiten. Vlakbij Praia das Conchas vind je de blauwe lagune Lagoa Azul. Hier kun je snorkelen tussen de baobabbomen en heel bijzondere vogelsoorten zien.

Obo National Park

In Obo National Park is een beschermd natuurgebied op Sao Tomé waar je overblijfselen van plantages kunt bekijken. Het is leuk om door het regenwoud te lopen, watervallen en meren te zien en een bonte collectie dieren, zoals boomkikkers en bijzondere slangen, te bekijken. Vanuit het plaatsje Trinidad kun je naar de waterval Cascadas de Sao Nicholau gaan. Deze waterval ligt in een groene omgeving waar je de overblijfselen van cacaoplantages kunt bekijken. Als je nog puf overhebt, kun je de berg nog verder op voor een mooi uitzicht.

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer