Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Schotland

Het Fringe festival in Edinburgh, Schotland Het Fringe festival in Edinburgh. Theater, dans, muziek, tentoonstellingen en andere evenementen vinden over de hele stad plaats tijdens het Edinburgh Fringe Festival. Het is een van de grootste festivals ter wereld. Meer dan elk ander festival tovert de Fringe de straten van het centrum van Edinburgh gedurende de maand augustus totaal om tot een groot festijn.

Schotland elitair? Je zou het wel verwachten, getuige de 420 golfbanen die het land bezit. Maar dat valt in de praktijk erg mee, want de inwoners van Schotland kunnen voor heel weinig geld een dagje golfen. De Schotten zijn gewoon de uitvinder van het golfen, vandaar. Ooit werd er met stokken en kiezelstenen in konijnenholen geslagen en zo is het begonnen…

De Schotten zijn een trots volk, het zijn nazaten van de beroemde clans, wereldsterren als Macbeth en Sean Connery zijn er geboren, Schotten zijn bekend van de kilt, doedelzakken, van de blended Schotse whiskey, rugby, de Highland Games en van de prachtige woeste landschappen. Er is alleen een nadeel: het regent er meer dan gemiddeld.

Toch is het klimaat vaak mild en aangenaam en nooit extreem. In de winter kan het kwik dalen tot onder het vriespunt, in de zomer wordt het niet warmer dan 20 graden Celsius. De banden tussen Engeland en Schotland waren al voor de Middeleeuwen hecht, maar het duurde nog tot 1707 tot er een verdrag (Treaty of Union) werd ondertekent waarin het Schotse parlement werd opgeheven en waarin een zekere mate van zelfbestuur werd toegestaan.

Loch Ness

Een van de grote trekpleisters van Schotland is een meertje vlak bij Inverness. Op zich is het niet zo bijzonder, ware het niet dat er al sinds de zesde eeuw melding wordt gemaakt van een groot monster. Het meertje, met een diepte van meer dan 200 meter(!), heet Loch Ness en dat verklaart veel. Meer over het land op de officiële website van het Schots verkeersbureau: Visit Scotland

Honderden meldingen zijn er inmiddels ontvangen van personen die menen het monster van Loch Ness te hebben gezien. Iets dat op een prehistorische dinosaurus moet lijken, die de ijstijden heeft overleefd en nog steeds rondwaart in de diepten van het meer. Nooit is het echte bewijs geleverd dat dit monster bestaat, wel zijn er vele onscherpe foto’s gemaakt van iets dat op een monster lijkt.

Het was voor een paar wetenschappers aanleiding om een paar jaar geleden met hypermoderne sonarapparatuur te onderzoeken of er werkelijk een monster zat. Tot op de dag van vandaag blijven alle speurtochten tevergeefs en houdt de onopgeloste mystiek van Loch Ness een grote aantrekkingskracht op toeristen.

Scottisch National Party

In Schotland zijn er politieke bewegingen die naar zelfbestuur en onafhankelijkheid streven. De Scottisch National Party is zo’n partij die de belangen van de Schotten behartigt en een betere positie nastreeft binnen het Verenigd Koninkrijk, waarvan Schotland deel uitmaakt.

De partij is opgericht in 1934, toen de levensomstandigheden van de arbeiders miserabel waren en Schotland door het Koninkrijk geheel werd verwaarloosd. Tegenwoordig is de meerderheid tegen onafhankelijkheid, maar wel willen de Schotten een grote mate van zelfbestuur.