Aan het strand van het dorpje Yoff staat dit witgeschilderde gebouw, vernoemd naar de in Senegal bekende Seydina Limamou Laye. Deze moslim werd in 1843 geboren in dit vissersdorp en groeide uit tot een held.
Senegal is het land van Youssou N’dour en de rally Parijs-Dakar. Wie er geweest is of zich even verdiept in dit muzikale land, weet dat Senegal (gelukkig) nog veel meer is. Een boeiende ontdekkingstocht over het zwarte continent.
Senegal ligt in West-Afrika, op het noordelijk halfrond. Het vouwt zich om Gambia heen en heeft Mauritanië, Mali, Guinee-Bissau en Guinee als overige buurlanden. Het is bijna vijf maal zo groot als Nederland en het is er één a twee uur vroeger (afhankelijk van winter- of zomertijd). De kustlijn is maarliefst 750 kilometer lang.
Cap Vert
Qua landschap is Senegal niet echt interessant. Sommige stukken zijn de moeite waard, maar veel regio’s zijn ronduit saai om doorheen te reizen, omdat het land overwegend vlak is. Het grensgebied met Mali heeft heuvels tot circa 400 meter. Aan de kust van het schiereiland Cap Vert, waarop de stad Dakar is gelegen, verheffen twee uitgebluste vulkanen zich tot een hoogte van ruim honderd meter. De ligging en vorm van deze hoogten hebben in de volksmond een bijzondere bijnaam gekregen: ‘Les Mamelles’ (de Borsten).
Dakar
Dakar is de hoofdstad van Senegal en telt ruim 2 miljoen inwoners. Er zijn chaotische markten en een broeierig straatleven waar het wemelt van de straatventers. Pleinen, brede boulevards, grote gebouwen en luxe villa’s, maar ook groezelige steegjes, achterafstraatjes en bidonvilles (sloppenwijken). Dit alles vormt samen Dakar.
Dwaal ook eens door de armoedige straten van ‘La Médina’, de wijk waar Youssou N’dour opgroeide. ‘Bonjour. Ca va?’, klinkt het overal. Het typeert de hartelijkheid van de gastvrije Senegalezen. Met een open blik en een stralende lach komen ze je tegemoet. Na aankomst op Dakar Léopold Senghor Yoff airport sta je er meteen middenin; een druk bewegende massa mensen: lang en donker en kleurrijk tegelijk. Letterlijk en figuurlijk ziet het er zwart van de mensen.
En wat een activiteit! Dakar is in alle opzichten bruisend. Het is dynamisch. Levendig en toch relaxt. Een sfeer die moeilijk te omschrijven is. Ook in het openbaar vervoer, het ‘Transport Commun’, waan je je in een andere wereld. Krakkemikkige blauw-gele busjes. Achterin instappen bij de openslaande of zelfs loshangende deuren.
Lébou
Erin komen is al een hele tour, maar uitstappen is helemaal een ervaring apart (lees: vrijwel onmogelijk). Iedereen zit opgepropt op en tegen elkaar aan. Zelfs het kleine ‘gangpad’ wordt gevuld met ‘klapbankjes’. Je knieën kun je niet kwijt, maar het is een belevenis die je niet mag missen. Het rustige Yoff was ooit een dorp, maar is inmiddels meer een buitenwijk van Dakar. Het is het leefgebied van de Lébou, stichters van de stad Dakar. Het is een eigenzinnig volk dat haar eigen bestuur en religie kent.
Nog steeds wordt de burgemeester van Dakar uit hun midden gekozen. Hier word je meteen opgenomen in het dorpsleven, kuier je door de zandstraatjes en proef je van de lokale keuken. Voor je het weet, hangt er een hele schare kids aan je armen, die allemaal je hand vast willen houden. En wie weet word je uitgenodigd voor een kopje zoete muntthee bij iemand thuis.
Zowel hier als in N’gor kun je genieten van het golvenspel van de oceaan. Op het strand is het een komen en gaan is van kleurrijke bootjes en zijn vissers met de vangst in de weer. Het hectische leven van de grote stad lijkt ver weg.
La Médina
Dakar staat bekend om z’n markten. Marché Tilene is vooral voor de lokale bevolking, maar daarom wel de meest authentieke markt. Het ligt in La Médina, het ‘Afrikaanse’ centrum van Dakar. Een andere markt voor de lokale bevolking is de Marché du Port, aan de Boulevard de la Libération.
De grootste markt van Dakar is de Marché Sandaga. Op de kleurrijke Marché Kermel, aan de Place Casablanca, vind je tal van souvenirs, maar ook handwerkproducten, groenten, fruit en vis. Op toeristenmarkten kun je allerhande souvenirs kopen: van houtsnijwerk tot tassen en van sieraden tot mooie doeken. Op lokale markten vind je allerhande eetwaren en inheemse producten. Ook zijn er markten met mandenvlechters, goud- en koperwerk en schelpen.
Kunstmarkt
Drink op de markt eens ‘bissap’, een traditioneel drankje gemaakt van hibiscusbladeren. Het sap is rood en meestal krijg je het in een zakje met een rietje. Er zit geen alcohol in en de Senegalezen zelf drinken dit populaire drankje ook. Je hebt ze ook met gembersmaak, heel sterk. Of probeer een stukje apebrood. In grote zakken liggen deze eetbare vruchten van de baobab op de markt. Het is wit en smelt een beetje op je tong en er zitten irritante draadjes in.
Ook kun je zoethoutachtige stokjes kopen die gebruikt worden als tandenborstel. Tot slot kun je een bezoek brengen aan de kunstmarkt Village Artisanal Soumbédioune, dat aan de Corniche ligt, min of meer aan Dakar vast. Het is een toeristenmarkt die er al sinds de jaren 60 is en waar souvenirs en handwerk je van alle kanten aangesmeerd worden. In dit voormalige vissersdorp kun je bovendien de kleurrijke vissersbootjes en het binnenbrengen van de vis bekijken.