Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Servië

Servië Novi Sad neogotische cathedraal Novi Sad is de tweede stad van Servië, gelegen aan de Donau en betekent “nieuwe tuin”. Novi Sad heeft een klein centrum, met een voetgangerszone en het middelpunt van de stad is het Vrijheidsplein met veel winkels en eetgelegenheden.

Servië is ondanks de rumoerige geschiedenis in potentie het meest welvarende van de Balkan. De hoofdstad van Servië, Belgrado, was ooit een gewaardeerde stopplaats van de befaamde Oriënt Express. Nu is het een stad in opkomst, waar steeds meer toeristen op afkomen.

De bakermat van de Balkan heeft een rumoerige periode achter de rug. De leider, Slobodan Milosevic, is geen leider meer sinds 5 oktober 2000. Een gedenkwaardig moment, want sinds zijn aantreden heeft hij zijn land in diepe ellende gestort in zowel politiek, economisch als sociaal opzicht. De mensen moesten ervaren wat het is om in de rij te staan voor eten. Maar aan die periode is voor hen een einde gekomen. Meer lees je op de officiële site van het Servisch verkeersbureau: Serbia travel

Wat is eigenlijk Servië?

De rond tien miljoen mensen die tot inwoners van de republiek worden gerekend zijn voor ons, West-Europeanen, een heetgebakerd volk. Wat dat betreft lijken de Joegoslaven een beetje op de Turken. Geef ze een overwinning, maakt niet uit op welk gebied (sport, verkiezingen) en ze worden uitzinnig van vreugde.

Om even terug te komen op de economie, sinds de dinar, de nationale munt, sterk devalueerde omhelsden de Joegoslaven de Duitse mark meer en meer, maar met de komst van de euro zijn ze net zo makkelijk geswitched naar euro en dollar. Het land is ondanks de slechte jaren in potentie het meest welvarende van de Balkan. Het was sinds mensenheugenis welvarender dan Kroatië en Slovenië, alleen al door de aanwezigheid van de vruchtbare Donauvlakte.

Balkangebergte

Servië is sowieso een bijzonder land, in het noorden is het redelijk vlak, het zuiden is ingeklemd tussen het Balkangebergte aan de westkant en de uitlopers van de Karpaten en de Transsylvanische Alpen aan de oostkant. Het land herbergt ook de enige fjord van Zuid-Europa. Van de kustlijn is sinds de burgeroorlog van 1991-1996 niet veel meer over dan 150 kilometer. Maar het land herbergt in Montenegro wel de enige fjord die Zuid-Europa rijk is en enkele hele mooie stranden.

Klimaat Servië

Het klimaat in Servië varieert van het Mediterraan langs de Adriatische kust tot landklimaat in het zuiden, midden en noorden van het land. ‘s Zomers schommelt de gemiddelde temperatuur rond de 26 graden Celsius in het binnenland, maar in het berggebied kan de temperatuur in diezelfde zomer blijven steken op 17 graden. ‘s Winters ligt de temperatuur net onder het vriespunt in de bergen, terwijl de gemiddelde temperatuur in het binnenland een paar graden hoger is.