Sentosa is een groot recreatiegebied, waar de inwoners en toeristen komen ontspannen. Ooit was het een fort dat door de Engelsen werd gebouwd, maar tegenwoordig is het een natuurgebied en pretpark. Zo is hier de Universial Studio gevestigd, je kunt er shoppen, wandelen. Kortom, er is van alles te doen.
Singapore heeft een van de grootste havens van de wereld. Het onafhankelijke staatje, waar drie miljoen mensen wonen, behoort tot de grootste economische handelscentra van Azië. Dat is in het verleden zo gegroeid door de strategische ligging, het moet gezien worden als het verbindingsstuk tussen China en India.
De stad is welvarend, volgebouwd met wolkenkrabbers, ontelbare winkelcentra en alle grote multinationals hebben er hun vestigingen. Het land wordt beschouwd als de veiligste miljoenenstad ter wereld. Zware criminaliteit komt zelden voor, het enige waar reizigers voor moeten oppassen zijn zakkenrollers of tassendieven die op hun motoren toeslaan.
Dat er zo weinig misdaad is, heeft te maken met de zeer zware straffen. Op smokkelen van ook maar een grammetje heroïne staat de doodstraf, stokslagen staan ook op het straflijstje van de rechters. En als je een stukje kauwgom op de schone straten uitspugt, en dat wordt opgemerkt door een politieagent, dan loop je de kans op een boete van 600 euro. Opvallend is de bevolkingssamenstelling. Driekwart van de inwoners bestaat uit Chinezen. Ze maken er de dienst uit en dat vertaalt zich in de alom aanwezige Chinese invloed in Singapore met Chinese straatnamen, opschriften, hotels en restaurants. Meer feiten en achtergronden in: Wikipedia
Sir Stamford Raffles
Het was Sir Stamford Raffles die aan het begin van de negentiende eeuw zich vestigde op het zuidelijke schiereiland van Maleisië. Hij was in 1811 gouverneur van Java geworden, maar werd in 1816 door de Nederlanders verjaagd. In 1819 sloot hij een verbond met de lokale heersers van Singapore en vijf jaar later werd het stukje grond tot Brits eigendom omgedoopt. Daarna groeide de stad in rap tempo, in 1950 woonden er al 50.000 mensen, vooral Chinezen trokken massaal naar Singapore op zoek naar werk.
Kroonkolonie
Na de tweede wereldoorlog werd de roep om onafhankelijkheid steeds groter. De Britten gaven de Singaporezen steeds meer bewegingsvrijheid. In 1963 deed Groot-Brittannië afstand van de kroonkolonie en werd het toegevoegd aan Maleisië. Maar dat duurde echter maar kort, want mede door de etnische onlusten werd Singapore in 1965 onafhankelijk.
Singapore bestaat naast de stad zelf ook nog uit 54 kleinere eilanden, die samen de staat Singapore vormen. Singapore is het mekka van het winkelen. Hypermoderne winkelcentra zijn tot laat in de avond open, alles is er te koop. Vaak zijn artikelen goedkoper dan in andere landen, omdat er geen btw wordt geheven. Let wel: Singaporezen hebben namaak tot kunst verheven. Een rolex horloge voor de helft van de normale prijs is dus namaak.
Chinatown
Hoe vervallen de Chinese wijk Chinatown ook is, het blijft een fascinerende wijk midden in Singapore. Chinatown ligt pal naast de statige wolkenkrabbers, waar het traditionele Chinese leven nog bestaat. Met kleurrijke markten, kleinschalige bedrijfjes en oude tempels. Tegenwoordig is Chinatown beschermd gebied en worden oude gebouwen van een opknapbeurt voorzien.