Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Sint Eustatius

Sint Eustatius is in 1493 door Columbus ontdekt en kent een roerige geschiedenis sindsdien. Het is in handen geweest van maar liefst 22 ‘eigenaren’, had de drukste haven ter wereld in de 17e en 18e eeuw en de band met de Verenigde Staten is altijd erg sterk geweest. Tegenwoordig is het een bijzondere gemeente van Nederland en het is er prima toeven. Wel waan je je terug in de tijd. Zoals het bureau voor toerisme het zelf uitdrukt: de Caribbean, maar dan 25-30 jaar terug in de tijd.

Vroeger was dit als veilige haven voor schippers en vluchtelingen, nu komen er alleen nog toeristen. St. Eustatius maakt geografisch onderdeel uit van de Leeward eilandengroep en ligt ten zuiden van Saba en ten noorden van Saint Kitts and Nevis. Sinds 10 oktober 2010 is dit eiland dat de 3000 bewoners zelf liefkozend Statia noemen een zogeheten ‘bijzondere gemeente’ van Nederland, net als Bonaire en Saba. Meer lees je op de officiële website van het bureau voor toerisme: Discover Sint eustatius

BES eilanden

De drie eilanden tezamen heten nu Caribisch Nederland en worden ook wel de BES-eilanden genoemd naar de eerste letter van hun naam. Daarvoor maakte het deel uit van de Nederlandse Antillen en daarvoor van de zogeheten Bovenwindse Eilanden. Sinds 1 januari 2011 wordt de Antilliaanse Gulden niet meer geaccepteerd als betaalmiddel, maar de Amerikaanse Dollar.

Oranjestad

Het eiland is gevormd door een ruim 600 meter hoge slapende vulkaan die de vroegere Nederlandse bewoners De Kuil noemden, waarna het verengelst is tot de huidige naam The Quill. De hoofdstad is Oranjestad, waar ook de enige luchthaven van het eiland is gelegen: F.D. Roosevelt Airport. Alleen verbindingen met St. Maarten zijn door de lucht mogelijk.

The Quil

Dit kleine eiland (30 km²) kenmerkt zich door haar authentieke stijl. Hier geen ‘plastic fantastic’ resorts of hotelketens maar slechts enkele sfeervolle lodges en hostels. Zoals het bureau voor toerisme het zelf uitdrukt: de Caribbean, maar dan 25-30 jaar terug in de tijd. En meer dan op veel andere eilanden in de omgeving, speelt de natuur hier een grote rol. Uiteraard is de vulkaan The Quill een must see en een mooie wandeling van enkele uren brengt je naar de top met geweldige uitzichten. Naast dit National Park, zijn er op dit kleine eiland nog twee officiële door de overheid onderhouden parken. Ook strandtoerisme is mogelijk, maar wat beperkter dan op andere eilanden. Er zijn drie stranden waarvan er twee worden aanbevolen voor zwemmen, echter beide hebben vulkanisch zwart zand wat niet iedereen aanspreekt.

Scheepswrakken

Onder water is de schoonheid van St. Eustatius mogelijk nog mooier en authentieker dan op het land. Je kunt zelfs de ingestorte muren van 17e en 18e eeuwse gebouwen zien, naast de Caribische marineflora en fauna natuurlijk. Ook meerdere scheepswrakken zijn als prachtige duiklocaties beschikbaar.