Sint Maarten

De baai van Philipsburg. Het is de hoofdstad van St. Maarten. Het ligt aan Great Bay, aan de zuidkant van het eiland. Philipsburg is de ideale plek om te winkelen, te eten en het nachtleven te ontdekken.

De baai van Philipsburg. Het is de hoofdstad van St. Maarten. Het ligt aan Great Bay, aan de zuidkant van het eiland. Philipsburg is de ideale plek om te winkelen, te eten en het nachtleven te ontdekken.

Sint Maarten hoort met Saba en St. Eustatius tot de bijzondere Bovenwindse eilanden. Het tropische eiland heeft veel te bieden : naast 37 parelwitte zandstranden en een azuurblauwe zee heerst er een tropisch ontspannen sfeertje. En daar is iedereen naar op zoek, toch?

Ontdekt door Columbus in 1493 en vernoemd naar de heilige Sint Maarten van Tours is dit het dichtstbevolkte eiland van Het Koninkrijk der Nederlanden en gelegen in de Caribische Zee. Het eiland bestaat uit een Frans deel, het noordelijke Saint Martin en het zuidelijke Nederlandse Sint Maarten.

St. Martin

Pas sinds 1937 wordt deze tweedeling in het algemeen zo gebruikt, daarvoor werd het eiland als geheel St. Martin genoemd. Nu wordt voor het Nederlandse deel bewust de Nederlandse naam gebruikt om onderscheid te maken. Op het eiland zelf vervagen deze grenzen letterlijk: ze zijn er gewoonweg niet en met je vervoermiddel rij je vrij heen en weer tussen het Franse en Nederlandse gedeelte. ‘

Het is slechts zestig vierkante kilometer groot in totaal waarvan het Nederlandse deel een derde in beslag neemt en het Franse gedeelte twee derde.

Caribische Gulden

In de relatie tot Nederland is er staatkundig nogal wat veranderd de laatste tijd, hierbij een chronologisch overzicht en de gevolgen ervan als reiziger: Sinds 10 oktober 2010 is het eiland van ruim 35.000 inwoners een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, net als Curaçao overigens. Aruba was dit al sinds 1986.

St. Maarten is van 1983 tot oktober 2010 een eilandgebied geweest van de Nederlandse Antillen. Daarvoor vanaf 1951 was het een onderdeel van de Bovenwindse Eilanden, een nog veel gehoorde maar dus al oude term.

Zoutwinning

De hoofdstad Philipsburg telt ruim 1200 inwoners en ligt aan de zuidkant van het eiland met aan de ene kant de zee en de andere kant een zoutmeer. Hier werden Engelse slaven tewerk gesteld voor de zoutwinning door Engelse plantagehouders. Door deze geschiedenis is de voertaal nog steeds ook Engels, maar ook Nederlands wordt er veelvuldig gesproken.

Prinses Juliana International Airport

Het eiland leeft geheel van het toerisme, zowel van vakantiegangers die er in de vele (chique) resorts en hotels verblijven als van de cruiseschipbezoekers die er enkele uren of een dag verblijven. In de havens zijn ook prachtige en gigantische jacht- en zeilboten te vinden van zeereizigers.

Voor het vervoer – met KLM land je spectaculair vlak over het strand op Prinses Juliana International Airport – zijn de mogelijkheden legio. Via deze luchthaven kun je gemakkelijk doorvliegen naar kleinere eilanden in de buurt of naar de andere Nederlandse eilanden. Of naar diverse steden in de Verenigde Staten zo je wilt. Bij verhuurbedrijven kun je auto’s, 4WD Jeeps met open dak of een Harley Davidson motor huren om het eiland te ontdekken.

Rondreizen op z’n Nederlands? Huur een mountain bike en geniet van uitzichten die je op je woon-werkverkeer route in dat andere Nederland niet tegenkomt. Vanzelfsprekend zijn er veel soorten dagtrips per boot en zijn langere zeiltrips of spontane cruises naar andere Caribische eilanden ook mogelijk.

Het taxivervoer is volop aanwezig en niet duur vergeleken met Nederland. Het nachtleven in de hoofdstad is levendig en populair, ook voor bewoners van andere eilanden. Er zijn casino’s, barren en disco’s voor alle leeftijden. En een gesprek met een ‘local’ is zo gemaakt.

Natuur en cultuur

Het blauwe water is natuurlijk de grootste attractie om te ontdekken. Per boot, te paard over strand en in branding, snorkelend of duikend of per jetski, surfplank of gewoon zwemmend: hier zal menig bezoeker een groot deel van de tijd doorbrengen. Maar ook in de bergen is het goed toeven door er te wandelen of fietsen. Voor de geschiedenisliefhebbers zijn er twee forten, is er een museum en ook een dierentuin. Zoek je ander vertier? De vele stranden, winkels met belastingvrije artikelen en restaurants staan tot je beschikking.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer