Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Slovenië

Slovenië Piran Saint George Cathedraal oude stad Piran is een stad in het zuidwesten van Slovenië aan de Adriatische Zee. Het is een van de drie grote steden van Sloveense Istrië. De stad is een groot openluchtmuseum, met smalle straatjes en kleine huizen die de stad een bijzondere charme geven. Piran is een van de belangrijkste toeristische attracties van Slovenië.

Langs de kleine kuststrook van Slovenië liggen naast de stranden enkele Middeleeuwse stadjes, die tot de verbeelding spreken. Op het platteland rijdt je langs kastelen, kerken en burghten en in de hoofdstad Ljubljana kan de toerist culturele en historische kennis van het land opdoen. ‘s Winters zijn de Sloveense Alpen een geliefd wintersportoord.

Slovenië is een redelijk ontwikkeld land, met goede overnachtingsmogelijkheden, campings, en verzorgd openbaar vervoer. Het land heeft een oppervlak van 20.256 vierkante kilometer en is ongeveer de helft van Nederland. Er wonen ongeveer twee miljoen mensen in Slovenië. Meer dan tachtig procent van de bevolking is katholiek.

Ljubljana

Ljubljana is de hoofdstad van het land. Een prachtige stad, met veel Middeleeuwse, barokke en nouveau art gebouwen. Het is het politieke, culturele en financiële centrum van Slovenië en ligt redelijk centraal. Na een uurtje rijden ben je bij de Sloveense Alpen en in twee uurtjes rijd je naar de Adriatische kust. Andere grote steden zijn Maribor, dat vlakbij de Oostenrijkse grens ligt. Meer op de officiële Nederlandstalige site van het Sloveens verkeersbureau: Slovenia.info

Hier is een universiteit gevestigd en zijn veel musea en theaters te vinden. Eén van de oudste steden van het land is Ptuj, met veel Middeleeuwse bouwwerken. Ook de omliggende dorpjes zijn het bezoeken waard.

Portoroz, Piran, Izola, Koper en Strunjan

Slovenië heeft maar een klein stukje kuststrook, maar dit wordt veel bezocht door toeristen. Langs de kust liggen een paar aantrekkelijke badplaatsjes, zoals Portoroz, Piran, Izola, Koper en Strunjan. In het binnenland ligt de Karst regio, waar je goede wijnen kan kopen bij de wijnboeren. De Postojna grot is één van de bekendste van Europa, waar inmiddels meer dan 26 miljoen toeristen op af zijn gekomen. De Skocjan grotten zijn 1400 meter lang en liggen maximaal op 150 meter diepte onder de zeespiegel.

Triglav-berg

Slovenië is redelijk bergachtig, met de Triglav (2864 meter) als hoogste berg. Het ligt in het nationale park van Triglav, met een oppervlak van 84.805 hectare een van de grootste parken van Europa. Hier leven veel wilde dieren, van marmotten tot adelaars. In het noordoosten van het Triglav-park ligt het meer van Bled, met daarop een pittoresk eilandje met een kerkje dat bijna alle reisgidsen over Slovenie siert.

In het zuiden van het Triglav-park ligt het meer van Bohinj, het grootste van het land. Verder zijn er duizenden fiets- en wandelpaden uitgelegd. Kranjska Gora is één van de bekendste skioorden. Op de Kanin berg is het zelfs mogelijk om in de zomer te skiën.