Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Slowakije

Bratislav, Slowakije Bratislava is een historische binnenstad die na vele restauraties prachtig eruit ziet. Zoals de burcht van Bratislava trekt veel bezoekers. Bratislava is ook een sfeervolle stad waar je lekker rond kunt banjeren en nog tegen betaalbare prijzen kunt genieten van eten en drinken.

De meningen van bezoekers aan Slowakije liggen mijlenver uit elkaar. De een is helemaal weg van de kleine dorpjes zonder noemenswaardige toeristenindustrie, de ander verafschuwt het vanwege de saaiheid. Het antwoord wie er gelijk heeft kan natuurlijk niet worden gegeven, maar wat je wel kunt zeggen is dat het helemaal afhangt door welke bril je naar het land kijkt.

Slowakije is een beetje een vreemde eend in de bijt, het land verkeert tussen mede ex-Oostbloklanden die na de val van het IJzeren Gordijn wel het pad omhoog hebben gevonden. Het leek erop dat Slowakije daarentegen jarenlang maar een beetje aanmodderde en zichzelf zag verdrinken in problemen als inflatie, werkloosheid en afnemende, door het land zelf opgelegde, beperkingen aan kapitaalkrachtige buitenlandse multinationals.

Maar waar tijden in de loop van de wereldgeschiedenis altijd veranderen, doen ze dat eveneens in Slowakije. De waterige modder van vroeger, die later in drijfzand leek over te gaan is inmiddels aan het veranderen in een dikkere substantie waar de Slowaken iets kunnen opbouwen.

Thermische baden

De belangrijkste buurlanden van Slowakije, Tsjechië en Hongarije hebben op papier meer naam, in de praktijk eveneens. Maar waar ze Slowakije in bezoekersaantallen en voorzieningen ruim verslaan, slaat Slowakije terug met haar thermische baden en Hoge Tatra. Vooral de thermische baden laten een onvergetelijke indruk achter. Veel van de warme, naar het schijnt heilzame baden, liggen in de voorlopers van de Hoge Tatra, de zogenaamde Lage Tatra, een bergrug die van het zuidwesten van het land, langs de grens met Tsjechië richting Polen loopt.

Kosice

Helemaal in het oosten van Slowakije ligt de tweede stad van het land, Kosice en over die stad is eigenlijk weinig meer bekend dan dat er een voetbalclub vandaan komt en dat het de dichtstbijzijnde grote stad is richting de immens grote Oekraïne. Wie vanuit de hoofdstad Bratislava de trein neemt richting Kosice kan twee routes volgen, de noordelijke en de zuidelijke, waarbij je bij de zuidelijke route als het ware de grens met Hongarije kan aanraken.

De noordelijke voert je dwars door de Hoge Tatra en reizen tijdens nachtelijke uren wordt door Slowaken als niet verstandig bestempeld. De trein zou je teveel door elkaar schudden met een slechte nachtrust tot gevolg.

Hoge Tatra

De Hoge Tatra verdient het bovendien niet zomaar te worden overgeslagen. Het is een van de meest noordelijke gebergte met toppen tot over de 2500 meter hoogte. In het nationale park liggen zelfs bijna twintig toppen van meer dan 2400 meter hoog, waarmee het een lustoord is voor hikers en wandelaars. Meer feiten en achtergronden in: Wikipedia Slowakije

Het gebied van de Hoge Tatra kan met zekerheid het toeristische gebied van Slowakije worden genoemd, ondanks dat de aantallen toeristen niet te vergelijken zijn met grote bezienswaardigheden of vakantiebestemmingen in bijvoorbeeld Frankrijk of Italië. De prijzen voor overnachting, eten en drinken zijn in de Hoge Tatra eveneens hoger dan in de rest van het land.

Slowakije toerisme

Nu is Slowakije nog wel steeds een van de goedkoopste landen van Europa, maar zeker de laatste paar jaar zijn de prijzen duidelijk aan het stijgen. Langzaam maar zeker wordt het land ontdekt door de westerse toerist en waar het vroeger bijna uitsluitend inwoners uit de Sowjet-Unie en andere omliggende landen waren die in Slowakije op vakantie gingen is het niet vreemd meer wanneer je ook andere nationaliteiten hoort in de straat.

Bratislava

Slowakije herbergt een van de jongste hoofdsteden van Europa. De stad is pas sinds de scheiding van Tsjechië en Slowakije de zetel van een officieel parlement. Bratislava is met haar ongeveer 450.000 inwoners eveneens een van de kleinste hoofdsteden van Europa. Maar de stad timmert flink aan de weg en wanneer de politiek de deur voor westerse bedrijven verder open zet zal de stad ongetwijfeld een veel belangrijkere rol gaan spelen in de omgeving dan het nu doet.

Het ligt daarbij op de kruising van vier steden. De as Wenen Warschau in de eerste plaats en ten tweede doorkruist ook de as Praag Boedapest de Slowaakse hoofdstad. Het centrum van de kleine metropool is klein maar zeer mooi. Knus is wellicht een betere benaming en het oudste nog bestaande raadhuis van Slowakije (veertiende eeuw) is op een van de pleintjes in het midden van de stad gevestigd. Het parlement zetelt sinds de scheiding van Tsjecho-Slowakije in een 70 meter boven de stad gelegen kasteel dat vlak naast de Donau is gelegen.

Zwavelbad

De thermische baden zijn al eeuwen een reden mensen uit onder meer Wenen, Zuid-Duitsland, Tsjechië en Hongarije om het kleine midden Europese land te bezoeken. De zwavel baden schijnen een heilzame werking te hebben en twintig minuten dobberen in water van 37 graden warm, waarna je als mummie in laken en deken wordt gewikkeld, moet je een herboren gevoel geven.

Natuurlijk is het resultaat sterk per persoon afhankelijk. Maar oefening baart kunst, want voor de meeste bezoekers is het niet de eerste keer dat ze een dergelijke behandeling ondergaan. Waar bezoekers rekening mee moeten houden is dat een bezoek hoofdpijn en een dagenlange zwavellucht tot gevolg kunnen hebben.