Soedan

De beroemde Meroë piramides in Soedan. Meroë is een historische stad in Soedan op de rechteroever van de Nijl. De stad ligt 200 kilometer ten noorden van Khartoem.

De beroemde Meroë piramides in Soedan. Meroë is een historische stad in Soedan op de rechteroever van de Nijl. De stad ligt 200 kilometer ten noorden van Khartoem.

Een van de grootste landen van Afrika, maar misschien ook wel één van de gevaarlijkste, dat kun je van Soedan zeggen. Maar als je binnen de veilige gebieden blijft, zal Sudan je verrassen met bijzondere bezienswaardigheden en gastvrije Sudanezen. Wees gerustgesteld; hordes lastige en irritante toeristen zul je hier niet tegenkomen. Je waant je hier een echte avonturier.

Al meer dan veertig jaar wordt Soedan geteisterd door burgeroorlogen. De strijd wordt met name gevoerd door de overwegend islamitische bevolking van het noorden (waaronder Nubiërs en Arabieren), en de christelijke en heidense Bantu bevolking van het zuiden. Het zuiden streeft naar onafhankelijkheid en wil zich afscheiden van het noorden, waaronder ook Khartoem valt. Daardoor is er veel onstabiliteit in het land en zijn veel gebieden gevaarlijk.

Gastvrij Soedan

Buiten de conflictgebieden is het land goed te bereizen. De mensen zijn er heel gastvrij. Het is ook gebruikelijk bij de Soedanezen om te worden uitgenodigd bij iemand thuis om mee het eten of voor het drinken van thee, een belangrijk ritueel in Soedan. Het merendeel van die mensen zijn geïnteresseerd in je en ze zijn vaak trots om iets van hun land te laten zien. Meer achtergronden en feiten over het toerisme: Wikipedia Soedan

Het aantal inwoners wordt geschat op veertig miljoen, waarvan de meeste in en rond de regio Khartoem wonen. Soedan telt bijna zeshonderd stammen die vierhonderd verschillende talen spreken. In het zuiden van Soedan wonen ongeveer zes miljoen mensen. Landbouw en veeteelt zijn hier de voornaamste inkomstenbron. Hier wonen vooral zwarte Afrikanen in stammen. De Dinka is de grootste stam met ongeveer één miljoen mensen. In het noord-westen van Soedan ligt de regio Darfur, bekend van de vluchtelingenkampen en burgeroorlogen.

Karthoem

Khartoem is voor Afrika begrippen een moderne stad in Centraal-Afrika, met veel overheidsgebouwen, enkele toeristische attracties en verharde wegen. En ook redelijk veilig voor toeristen. Een bruisend nachtleven zul je er niet aantreffen, maar de stad heeft een bijzonder karakter. Khartoem heeft enkele markten of ook wel Souks genoemd, zoals de Souq Arabi, verspreid over verschillende stadsdelen in het centrum.

Het Nationaal Museum is opgericht in 1971 en bevat werken uit verschillende tijdperken van de Soedanese geschiedenis. Waaronder twee Egyptische tempels die oorspronkelijk zijn gebouwd door koningin Hatsjepsoet en Farao Toetmosis III. Er zijn ook winkelcentra, zoals de Afra Mall in de zuidelijke buitenwijk Arkeweet. In de wijk Mogran is een kleine botanische tuin.

Rivier de Nijl

Soedan wordt van zuid naar noord doorsneden door de rivier de Nijl. Het noorden van het land bestaat uit de Sahara met onder andere de Nubische woestijn en uitgestrekte woestijnsteppes. Langs de Nijl zijn wel vruchtbare gebieden waar ook het grootste deel van de bevolking woont. In het zuiden vindt je vooral savannegebieden en moerassen. Hier bevinden zich ook de grootste olievoorraden van Soedan. Het Oosten en het Westen zijn bergachtige regio’s, en net als in de rest van het land bestaat het uit savannes.

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer