Somalië

Bavianen in de woestijn van Zuid-Somalië. Het Somalische landschap bestaat hoofdzakelijk uit droge plateaus, vlaktes en hooglanden.

Bavianen in de woestijn van Zuid-Somalië. Het Somalische landschap bestaat hoofdzakelijk uit droge plateaus, vlaktes en hooglanden.

Somalië kennen we van de burgeroorlog op tv en van hongerende en getraumatiseerde kinderen. Ook denken we aan politica Ayaan Hirsi Ali, vrouwenbesnijdenissen en het boek ‘Mijn woestijn’ van nomadendochter, topmodel en VN-ambassadeur Waris Dirie. Rivaliderende clans maken het land al jaren onveilig en nog steeds is de situatie niet stabiel. De levens verwachting in Somalië, dat net als Ethiopië en Eritrea tot ‘de Hoorn van Afrika’ behoort, is slechts 47 jaar.

‘Denk je nog wel eens aan wat je daar hebt gezien?’ Whalid begint te huilen. ‘Of wil je er niet aan denken?’ Nee, hij wil er niet aan denken. Hij wil niet praten over wat hij in Somalië allemaal heeft meegemaakt. ‘En nu moet je terug?’ Whalid huilt. Stilletjes, zonder geluid. ‘Heb je ook leuke herinneringen aan Somalië?’ Hij schudt z’n hoofd: ‘Niets dan dode mensen.’ Dikke tranen biggelen over Whalid’s donkere wangen. Met zijn handpalmen veegt hij ze weg. Tevergeefs, want ze blijven komen. Whalid heeft geen vader en moeder meer, alleen een oma. Ook zij moet terug. In tranen vertelt Whalid zijn verhaal. Meer achtergronden in: Wikipedia Somalië

Burgeroorlog Somalië

Door burgeroorlog in Somalië zijn veel mensen gevlucht. Honderdduizenden zijn naar Kenia, Ethiopië of Djibouti getrokken en enkele tienduizenden naar het Midden-Oosten en het Westen, waaronder, zoals Whalid, naar Nederland. Somalië is (afgezien van Somaliland) een chaotisch land met weinig tot geen wetten. De economie zit door droogte en oorlog al jaren in een diep dal. Het behoort tot de armste landen ter wereld.

Ongeveer 70% van de bevolking leeft van de landbouw, maar door grote droogte loopt dit getal terug. Ze leven voornamelijk van vlees en melk, wat typisch nomadenvoedsel is. Bananen zijn het voornaamste exportproduct en zorgen voor bijna de helft van alle exportopbrengsten. ‘Warning’ staat in grote letters op de internetpagina’s van Lonely Planet over het land.

Burgeroorlog, gevechten tussen clans, jongeren met vuurwapens, ontvoeringen en kapingen zijn aan de orde van de dag. Naar Somalië reizen is dan ook af te raden. Afgezien van het gevaar van rebellen is er weinig voedsel en water, een slechte infrastructuur en beperkte medische voorzieningen.

Bovendien is in het land de steun voor Osama bin Laden groot waardoor Amerika het land als mogelijk militair doelwit ziet in de oorlog tegen terrorisme. Washington is namelijk bang dat Somalië zal uitgroeien tot de nieuwe thuisbasis van al-Qaeda. Het land wordt ervan verdacht bijdragen aan het internationale terrorisme te leveren.

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer