Spanje

Barcelona, de Salgrada Famiglia. Het is het nog immer onvoltooide laatste werk van de architect Antonin Gaudí. De laatste tijd vorderen de bouwwerkzaamheden en steeds wordt er iedere dag aan gewerkt.

Barcelona, de Salgrada Famiglia. Het is het nog immer onvoltooide laatste werk van de architect Antonin Gaudí. De laatste tijd vorderen de bouwwerkzaamheden en steeds wordt er iedere dag aan gewerkt.

Elk jaar trekt Spanje ongeveer 50 miljoen toeristen. Met dat aantal is Spanje het best bezochte land ter wereld. Vooral de Middellandse Zeekust trekt miljoenen mensen, maar het land heeft veel meer te bieden dan alleen zee.

Spanje is nog steeds in trek bij vakantiegangers. Wat wil je ook, prachtige stranden, historische steden en een overweldigende natuur. Een trip naar Spanje is altijd een schot in de roos, want je geniet met volle teugen van alle plezierige kanten van het land. Het prachtige weer, de heerlijke keuken en een gemoedelijke bevolking zorgt ervoor dat het land zo aantrekkelijk is om te bezoeken.

Spaanse eilanden

Er zijn de twee grote steden Madrid en Barcelona, de in zuid Spanje gelegen oude plaatsen Cadiz en Jerez de la Frontera. Maar je kunt ook een van de vele eilanden bezoeken, zoals het populaire Mallorca. Maar ook een Ibiza vakantie behoort tot de mogelijkheden, of een bezoek aan de iets verder gelegen Canarische eilanden, de Balearen en de vele nationale parken.

Spanje is de verbinding tussen twee werelddelen, met de met sneeuw bedekte Pyreneeën in het noorden van het land en de woestijnachtige vlaktes in het zuiden. Het Spaanse land kent een zeer diverse natuur, met meer dan vierhonderd nationale parken. In het nationale park van Doñana, in de provincie Huelva, strijken in de winters miljoenen vogels uit heel Europa neer om te overwinteren. Meer lees je op de officiële website van het Spaans Verkeersbureau: Spain.info

Rioja

In de regio van La Garrotxa, in het noorden van de provincie Girona, tref je vulkanische kraters, grillige gebergten en diepe canyons aan. Galicië kenmerkt zich eveneens door een woeste natuur. Uit het noordelijk gelegen La Rioja gebied komen de beroemde wijnen van Rioja. Het land heeft een aangename mix van cultuur en natuur, de roemruchte historie, een sport als het stierenvechten en de flamenco dans samen met het afwisselende landschap tot een smakend geheel verweven voor toeristen.

Het vruchtbaarste land vind men in het bergachtige noorden en daar waar irrigatie mogelijk is. En dat is vooral aan de Middellandse Zee, bijvoorbeeld rond Valencia en in de grote rivierdalen.

Columbus

Het land werd in de 16-de eeuw een grote koloniale macht, met name na de ontdekking van Amerika door Christoforo Columbus. Maar door de opkomst van Nederland en Engeland nam de macht van Spanje weer af. Het Spaans is een mondiale taal, want zo’n 320 miljoen mensen spreken de taal, waaronder een groot deel van Zuid-Amerika (Uitgezonderd Brazilië, waar Portugees wordt gesproken), daarnaast worden er in Spanje zelf verschillende streektalen gesproken, waarvan het Baskisch, Catalaans, Galiciaans en Valenciaans de belangrijkste zijn.

Dictator Franco

Aan het begin van de twintigste eeuw was het land een tamelijk arm land met beperkte industrialisatie en verscheurd door interne twisten. Deze twisten bereikten een hoogtepunt in de burgeroorlog van de jaren dertig. Het land heeft een zware erfenis overgehouden aan het Franco-regime, dat tot 1975 het land in een strenge greep kon houden.

De lengte en het soort regime waren vrij uniek voor een West-Europees land. In 1936 greep generaal Francisco Franco de macht, met steun van de Italiaanse en Duitse troepen. In de Spaanse burgeroorlog, die van 1936 tot 1939 duurde, vielen duizenden slachtoffers en vluchtten zeker een half miljoen Spanjaarden naar het buitenland. Franco (zijn bijnaam was Caudillo of leider) was een dictator, waarin het leger en de rooms-katholieke kerk een belangrijke plaats innamen.

In de jaren zeventig veranderde de politiek van het land, mede door de opbouw van het toerisme en de invloed van de bevolking, die naar democratie snakte. Na de dood van Franco in 1975 nam koning Juan Carlos I de leiding van het land over. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in het democratiseringsproces.

 

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer