Sri Lanka

Galle is de hoofdstad van de Zuidelijke Provincie op Sri Lanka en in de stad is nog veel te zien van de Nederlandse overheersing in de 17e en 18e eeuw. Galle was toen de belangrijkste havenstad van Sri Lanka, reden voor de Nederlanders om een groot fort te bouwen, dat tegenwoordig op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.

Galle is de hoofdstad van de Zuidelijke Provincie op Sri Lanka en in de stad is nog veel te zien van de Nederlandse overheersing in de 17e en 18e eeuw. Galle was toen de belangrijkste havenstad van Sri Lanka, reden voor de Nederlanders om een groot fort te bouwen, dat tegenwoordig op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.

Tamils, Moren, Vedda´s, Engelsen, Maleiers, Singalezen. Indiërs en nog veel meer bevolkingsgroepen vormen samen Sri Lanka, een tropisch eiland gelegen in de Indische Oceaan ten zuidoosten van India.

Vroeger heette het eiland Ceylon, en was bekend van de theeplantages. Op 22 mei 1972 werd de naam veranderd in Sri Lanka. Het land is sinds 1948 een onafhankelijke staat binnen het bestuur van het Britse Gemenebest. Vanaf 1983 is het land frequent ook bij ons in het nieuws door de burgeroorlog in (met name) het noorden van het land.

Ceylon

Nederland heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Sri Lanka. In 1600 voer het Hollandse zeilschip De Leeuw naar het eiland. De kapitein was zeer onder de indruk van Ceylon, getuige het volgende citaat: “Het eiland had vele edelstenen, zoals saffieren en robijnen. De bossen geurden er naar kaneel en ook vele andere planten verspreidden een heerlijk geur. In de wouden liepen kudden olifanten zoals in Europa wilde beren; de schitterende pauwen en paradijsvogels namen er de plaats in van onze roeken en zwaluwen”.

Handelsforten

De Hollanders roken geld en handel en reisden er al snel met een versterkte vloot naartoe om het in bezit te nemen. Er werd vooral kaneel, koffie en peper vanuit Ceylon naar Holland vervoerd, terwijl op Ceylon handelsforten werden gebouwd. Een van die forten staat in Jaffna, de grootste stad van het noorden en het culturele centrum van de Tamils.

Het Hollandse fort werd in 1680 voltooid en bleef tot 1991 goed bewaard. Daarna is het door de aanhoudende gevechten tussen Tamils en regeringstroepen zwaar beschadigd. In het fort staat echte Hollandse huizen en de Groote Kerk uit 1706, een kruiskerk met pilaren en bogen van Hollandse makelij. Meer dan 140 jaar heersten de Hollanders over Ceylon, maar werden daarna verjaagd door de Engelsen.

In de cultuur van Sri Lanka heeft zijn tegenwoordig nog veel Nederlandse invloeden terug te vinden. De rechtsspraak is nog gebaseerd op het Hollandse Romeinse recht, er zijn wegen en kanalen gegraven, forten en vestingen hebben Nederlandse plaatsnamen, zoals Delft, Utrecht en Leiden. Op de graven staan vaak nog Nederlandse namen, gebouwen zijn bedekt met typisch Nederlandse dakpannen en ook de Singalese taal heeft woorden overgenomen van de Nederlandse taal, zoals aart-teppel (aardappel). Meer lees je op de oficiële site bureau voor toerisme: Sri Lanka tourism

Veiligheid Sri Lanka

Begin jaren tachtig werd Sri Lanka nog gezien als een vakantieparadijs op aarde, met tropische stranden, wuivende palmen, mysterieuze steden en een vriendelijke bevolking. Voldoende reden om er van een prachtige vakantie te genieten. Door ethnische conflicten tussen de Singalezen en Tamils, die in 1983 tot een hoogtepunt stegen, heeft het toerisme, een belangrijke economische peiler voor Sri Lanka, de laatste jaren een gevoelige tik gekregen.

Yala National Park

Waar kun je wel heen en waar niet? De belangrijkste bezienswaardigheden (Anuradhapura, Polonnaruwa, Kandy, Nuwara Eliya, de zuid-west kust, Galle, Matara en het Yala National Park) zijn relatief veilig te bezoeken. In Colombo komen echter regelmatig bomaanslagen en schietpartijen voor, gericht op economische en politieke doelen. Het noorden en noordoosten van het Sri Lanka (met steden als Jaffna, Trincomalee, Batticaola) moet je beschouwen als oorlogsgebied.

Visum Sri Lanka

Reist u naar Sri Lanka voor vakantie of een zakelijke reis, dan is een visum vereist. Je kunt het Visum Sri Lanka gemakkelijk online aanvragen en het duurt slechts 5 minuten. Makkelijker kan het niet!

Sri Lanka visum

Voor een vakantie naar Sri Lanka dient u over een geldig visum te beschikken dat door e-Visums.nl kan worden geregeld. Uw visumaanvraag voor Sri Lanka kunt u online invullen, zonder dat u hiervoor papierwerk hoeft in te vullen.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer