Suriname

Hindu tempel in Paramaribo, genaamd de Arya Dewaker temple.

Hindu tempel in Paramaribo, genaamd de Arya Dewaker temple.

Gemeten naar het inwonertal is Suriname met gemak de meest diverse samenleving van Zuid-Amerika. En dit is ook meteen één van de aantrekkelijkste kanten van het land, zeker voor de Nederlandse bezoeker. Daarnaast mag de natuur er ook wezen: vrijwel ondoordringbaar, tropisch regenwoud met haar typische flora en fauna.

Afghanistan heeft historisch nooit een belangrijke rol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Het Bactrische Rijk was (voor Christus) in het noorden van het land gesitueerd, het rijk Ariana in het zuiden (opmerkelijk: arya betekent edel in diverse indo-europese talen, en is de basis geweest voor de eugenetische term ‘Arische rassen’).

Links rijden

Voor de Nederlander is het eerste bezoek aan Suriname een beetje wennen: zo ver van huis en dan in een tropisch land komen waar men gewoon Nederlands spreekt en de straat en plaatsnamen vaak erg Nederlands aandoen, maar waar men tegelijkertijd ook links rijdt (dit samen met Guyana, als de enige landen in Zuid-Amerika!). Alhoewel, bij veel auto’s zit het stuur links, omdat ze zijn ingevoerd uit de VS of Nederland. Toerisme is nog niet erg ontwikkeld in Suriname, wat wel mogelijkheden te over biedt voor die reiziger die wel eens wat anders wil. Tochten naar het binnenland zijn vrijwel uitsluitend met de boot
‘korjaal’) ofwel met een klein vliegtuigje te maken, vanwege het simpele feit dat je over de weg niet erg ver komt. Alleen Guyana en Frans Guyana zijn overland bereikbaar, Brazilië niet.

Paramaribo

De beste tijd voor een bezoek (in verband met de regentijd) is begin februari tot eind april, en van midden augustus tot begin december. Paramaribo (ook wel Parbo genoemd, afgeleid van ‘parwa bloesem’ in het Arawak), is de hoofdstad waar vrijwel iedereen aan zal komen. Aan dit aantrekkelijk stadje (240.000 inwoners), gelegen aan de Suriname-rivier, is goed te zien hoe het verval heeft toegeslagen. De meeste houten bouwwerken zijn niet meer zo mooi als ze ooit moeten zijn geweest. De ligging blijft schitterend. Bezienswaardigheden in de hoofdstad: het Onafhankelijkheidsplein, de markt, Fort Zeelandia en de Palmentuin. Gewoon rondwandelen levert trouwens al genoeg bezienswaardigheden op!

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer