Syrië

De Omajjaden moskee, ook wel de Grote moskee van Damascus genoemd, heeft buitenmuren van 100 bij 157,5 meter. De moskee heeft een binnenplein met in Arabische stijl beschilderde gebouwen. Binnen in het gebouw is een grote gebedsruimte.

De Omajjaden moskee, ook wel de Grote moskee van Damascus genoemd, heeft buitenmuren van 100 bij 157,5 meter. De moskee heeft een binnenplein met in Arabische stijl beschilderde gebouwen. Binnen in het gebouw is een grote gebedsruimte.

De sympathieke bevolking staat in groot contrast met de manier waarop president Al-Assad Syrië tientallen jaren heeft geregeerd. Het land is verscheurd door een burgeroorlog.

In het centrum van de Syrische stad Shabba, op ruim een uur rijden van de hoofdstad Damascus, beeldt een monumentale koffiepot de gastvrijheid uit van de bevolking. Vraag je aan iemand de weg, zorg dan dat je geen haast hebt; de kans is groot dat je uitgenodigd wordt voor een kop koffie of thee. De sympathieke bevolking staat in groot contrast met de manier waarop president Al-Assad het land tientallen jaren heeft geregeerd.

Politiek

`Oh God, morgen is het voor ons afgelopen’, schreeuwde een vrouw toen president Hafez al-Assad werd begraven. Dertig jaar lang regeerde hij Syrië met ijzeren hand wat resulteerde in een politiestaat met 17 geheime diensten dat nog steeds staat op de US State Departements lijst van landen die terrorisme `sponsoren’.Meer feiten en achtergronden in: Wikipedia Syrië

Bashar

Toen Hafez Al-Assad in 1970 aan de macht kwam, kwam er eindelijk wat stabiliteit in het land dat vanaf 1946 voornamelijk door staatsgrepen werd geregeerd. Toch erft zijn zoon Bashar nu een economisch failliet en corrupt land. De 34-jarige zoon van Al-Assad was de tweede in rij voor de troonopvolging en was in Londen bezig met een specialisatie als oogarts.

Die moest hij in 1993 plotseling afbreken toen zijn oudere broer, en troonopvolger, zich dood reed tegen een bord met het portret van zijn vader. Bashar kreeg een spoedcursus aan de militaire academie in Damascus en mag zich nu president luitenant-generaal doctor Bashar noemen. President sinds hij bij de verkiezingen met 95% werd gekozen. Hij was de enige kandidaat.

Wolven en beren

Syrië wordt door vijf landen omringd: Turkije in het noorden, Irak in het oosten, Jordanië in het zuiden, Israël en Libanon in het westen. Bovendien ligt het ook nog aan de Middellandse Zee. De oppervlakte is ruim vier keer zo groot als Nederland, de natuur vele malen onstuimiger: een vruchtbare kuststrook langs de Middellandse Zee, bergen, woestijngebied en ruige steppes.

Als het helder weer is, kun je zelfs de besneeuwde bergtoppen van Libanon zien. Voor diegene die hoopt op een glimp van een wolf, hyena, vos, een beer of een ander indrukwekkend wild beest, volgt er een teleurstellende mededeling. Hoewel deze beesten officieel wel rondlopen in Syrië, is de kans erg klein dat je er een zult tegenkomen. Liefhebbers van geiten en ezels daarentegen, kunnen hun hart ophalen.

Damascus

De grootste stad van Syrië is de hoofdstad Damascus. Iedere bron van informatie geeft haar eigen aantal inwoners aan. Grof geschat ligt dit tussen de drie en zes miljoen. Zoals in wel meer steden in het Midden-Oosten vind je ook hier in het oude stadsgedeelte de kleine, smalle straatjes met overdekte bazaars (shouks) en koffiehuizen waar je nargilah kunt roken.

De vroegere handelsstad, en de op een na grootste stad Aleppo, is bij veel reizigers populairder dan Damascus. Op tweehonderd kilometer ten noordoosten van de hoofdstad ligt de oude stad Palmyra. Het is de grootste toeristisch attractie van het land en het is bijzonder mooi om hier tijdens volle maan door de ruïnes te lopen. Een goede tweede op de lijst van niet-te-missen-bezienswaardigheden, is het grootst bewaarde kruisvaarderskasteel van de wereld; Crac des Chevaliers.

Syrische vlag

De kleuren van de Syrische vlag hebben allemaal hun eigen betekenis. Zo staat het rood voor de gevechten en het bloed dat geofferd is voor de vrijheid. Het wit voor vrede en voor een stralende toekomst en het zwart symboliseert de donkere periode van het koloniale verleden. De groene sterren hebben de kleur van de Islam.

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer