Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Taiwan

Taipei, Taiwan Het verkeer in de hoofdstad Taipei is chaotisch, een groot deel van de voertuigen zijn motoren en scooters die voor stank zorgen. Pas op bij het oversteken: reken als voetganger erop dat je geen voorrang krijgt.

Taiwan werd vroeger door de Portugeze zeevaarders Formosa genoemd, wat ‘prachtig eiland’ betekent. En dat klopt wel, want Taiwan heeft mooie stranden, unieke taoïstische tempels, grillige bamboebossen, onherbergzame gebergten en altijd glimlachende Taiwanezen.

Het land leeft al jaren op gespannen voet met buurman China, want het eiland wordt nog steeds als een provincie beschouwd. Er zijn verschillende malen incidenten geweest tussen de beide landen. Na de tweede wereldoorlog kreeg China controle over Taiwan, maar toen generaal Chang Kai Shek in 1949 van het Chinese vasteland naar het land vluchtte vanwege de communisten, nam hij zeshonderdduizend soldaten mee en veroverde het eiland. Het land ligt 160 kilometer verwijderd van het Chinese vasteland. Meer achtergronden in: Wikipedia 

Met een lengte van 395 kilometer en een breedte van 145 kilometer is het iets groter dan Nederland. De westkust is vrijwel vlak, het oosten van het land bestaat uit gebergte, met de yushan (3950 meter) als hoogste berg. Negentig procent van de bevolking heeft aan de westkant.

Taipei Hoofdstad

Taipei is vaak het startpunt van de vakantieganger, want daar is het internationale vliegveld gevestigd. Er wonen bijna vier miljoen mensen in de hoofdstad en dat aantal groeit nog steeds. Om deze onstuimige groei ietwat te beteugelen, heeft de overheid geprobeerd om industrieën in steden als Tainan en Kaohsiung te vestigen, maar dit hielp maar ten dele.

Nog steeds komen veel Taiwanezen van het platteland naar de stad om hun geluk te zoeken. De stad heeft veel groene parken, musea, een universiteit, een slangenmarkt en ontelbare tempels. Maar je moet in ieder geval het nationaal Paleis Museum bezoeken, dat in status te vergelijken is met de musea als het Louvre in Parijs.

Er zijn meer dan een half miljoen Chinese kunstvoorwerpen. Veel van de voorwerpen werd na de tweede wereldoorlog meegenomen uit de Verboden Stad in Peking. En ook daar zijn de Chinezen niet blij mee.

Dichtbevolkt land

Met de bevolking van meer dan twintig miljoen zielen is Taiwan een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Het land heeft een florerende economie, vooral door de export, en fabriceert vooral computers en televisies. De regering heeft een flinke vinger in de pap in het bedrijfsleven en heeft grote belangen in trein- en busmaatschappijen, suiker, tabak en telefoniebedrijven en ook vele banken zijn in handen van de overheid.