Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Tanzania

De Kilimanjaro, Tanzania De Kilimanjaro ligt in een gebied met veel vulkanische activiteit. De berg is ongeveer een miljoen jaar tot uitbarsting gekomen.

Tanzania ligt in oostelijk Afrika, net onder de evenaar. Er wonen ongeveer 32 miljoen mensen in Tanzania, verdeeld over bijna honderddertig stammen. Tanzania is ongeveer veertien keer zo groot als België en Nederland samen. Het landschap is erg variërend. Hoogvlaktes en dalen wisselen elkaar onverwacht af. Je vindt er savannen, maar Mount Kilimanjaro met als piek de 5895 meter hoge Uhuru wordt met recht ‘het dak van Afrika’ genoemd. Uiteraard kun je gamedrives maken, maar ook een ballonsafari is mogelijk.

Het traject van een vijfdaagse jeepsafari is een unieke ervaring. Met een 4×4 landrover kun je je een weg door de Rift Valley banen. Het stof is overal, maar dat neem je er graag bij voor een bezoek aan het Serengeti National Park en de klim naar de Ngorongoro-krater. Op de kratervloer lijkt het of je in de Ark van Noach bent beland. Bij het zoutmeer kun je roze-rode flamingo’s bewonderen, gnoes en zebra’s tjokken aan je voorbij en de kans om leeuwen en neushoorns te zien is groot.

Serengeti

In Serengeti-park, dat bekend is om zijn grillige rotsformaties en goudgele savanne, migreren jaarlijks meer dan een miljoen wildebeesten op zoek naar groene weidegronden. ’s Avonds zet je je tentje op, steekt het houtvuur aan en luister naar de geluiden van de savanne. Terug in Mto Wa Mbu kun je het vogelrijke Lake Manyara bezoeken met zijn poel vol snuivende nijlpaarden.

Leuker nog is om een fietstocht te maken langs allerlei Masai boma’s (huizen) of een wandeling te maken in de omgeving en een bananenbiertje te drinken in een bar. Dar es Salaam is de hoofdstad, maar niet direct een bijzondere stad. Er wonen ronde de twee miljoen mensen. Je kunt een bezoek brengen aan de Indiase wijk met zijn vele winkeltjes of op souvenirjacht gaan op Mwenge market, waar het mooiste houtsnijwerk van Tanzania te koop is. Tegenover de rooms-katholieke kathedraal is de vertrek- en aankomstplaats van onder andere de veerboot naar Zanzibar. Meer info op de officiële website van het bureau voor toerisme: Tanzania tourist board

Selous reservaat

Op weg naar Selous kun je een bezoek brengen aan een vriendelijke Masai-familie. De speelse kinderen en mooie vrouwen dragen voor de verandering geen rode maar een blauw/paarse omslagdoek. Zo ver van de bewoonde wereld kun je ook alle geuren en geluiden van het Afrikaanse plattelandsleven meemaken. Daarna bereik je Selous, het grootste reservaat van Afrika.

Je bevindt je hier midden in de Afrikaanse wildernis, een ruig gebied van savanne, wouden, meren en moerassen. Selous herbergt grote aantallen krokodillen, nijlpaarden en roofdieren. Het avontuurlijke gevoel wordt versterkt als je te voet op zoek gaat naar wild. Geen paniek mocht een eenzame buffel of olifant te dichtbij komen, dan weet een gewapende gids het wild op een vreedzame manier af te schrikken.

Arusha Park

In het Arusha Park leven zwart-witte colobusapen en luipaarden, maar ook vogelliefhebbers komen hier volop aan hun trekken. Vanaf de Momela meren, elk met een eigen kleur door verschillende concentraties algen, kun je genieten van het uitzicht. In het park zie je giraffen, bavianen en buffels. En, als het weer het toelaat kijk je op tegen de majestueuze besneeuwde top van de Kilimanjaro. Je kunt op de oostelijke flanken van Mount Meru (4556 meter) een wandeling maken. Vanuit Arusha worden fietssafari’s georganiseerd rond de Kilimanjaro.

Ngorongoro

Bij helder weer heb je vanaf de Ngorongoro kraterrand een prachtig uitzicht over de krater. Per landrover kun je de krater afdalen en genieten van een gevarieerd landschap met veel dieren! Olifanten staan te soezen in het acaciabos en leeuwen struinen over de vlakte op zoek naar een maaltijd. Over een soms slechte weg dwars door het tropisch woud bereik je de Uluguruheuvels. Hier kun je lange wandelingen maken langs de flanken van een uitgedoofde vulkaan en genieten van vergezichten op de nevelige bergen in de verte.