Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Thailand

Koh Phi Phi, Thailand Het unieke Koh Phi Phi is het mooiste eiland van de Andaman Zee met parelwitte zandstranden en glashelder water, waarin vele zebravissen rondzwemmen.

Voor de een is het luieren op de goudgele stranden van een van de vele zonovergoten eilanden, voor de ander is het de tussenstop in het hectische Bangkok en voor weer een ander is het ‘hiken’ in de bergen en de bergvolkeren ontmoeten dat het ‘m doet.

Jaarlijks komen er ruim vijf miljoen toeristen naar het land. Populairste bestemming: de stranden van schiereiland Phuket. Maar gelukkig zijn er nog vele andere mogelijkheden om jezelf te vermaken buiten de natuurlijk geweldige exotische stranden. Tijdens een rondreis ontdek je de mooiste bezienswaardigheden van Thailand.

Tempels en Wat Pho

Vooral tempelliefhebbers kunnen hun hart ophalen. In Bangkok zijn er vele prachtige twinkelende tempels te bewonderen. Wat Pho, de immens grote liggende boeddha is er een van. Vlakbij de noordelijke stad Chiang Mai staat Wat Doi Suthep, majestieus op een berg. Voor wie meer wil leren over het boeddhisme zijn er talrijke cursussen.

Changmai markt

Buiten de tempels en de stranden zijn er ook nog de natuur en de markten. Over de markten die je vooral in Bangkok en Chiang Mai vindt, kunnen we kort zijn: je kunt winkelen tot je erbij neervalt. Flink afdingen is het geheim voor de beste koopjes. De natuur is veelzijdig. Alhoewel de nationale parken lang niet zo ontwikkeld zijn als soms fijn zou zijn, maakt dat een bezoekje wel zo avontuurlijk.

Voor fikse wandeltochten moet je in het noorden zijn, wil je liever een nationaal park onderwater bewonderen ga dan richting een van de vele eilanden in het zuiden. Noord-Thailand dat aan Myanmar en Laos grenst is bergachtig en dicht bebost. Terwijl het zuiden, dat gedeeltelijk aan beide kanten door oceaan wordt omsloten voordat het aan Maleisie grenst, juist voor veel witte zandstranden staat.Het midden van het land, grenzend aan Cambodja, is het dichtst bevolkt en is ook het meest vruchtbaar. Er wordt hier veel rijst verbouwd, in het zonnige zuiden juist veel cashew- en kokosnoten.

Eten Thailand

Wie van pittig houdt zit goed in dit land. De rode peper wordt veelvuldig gebruikt, maar de kokosmelk zorgt voor de milde kant van de gerechten. Alle kleuren kokoscurries, gebakken rijst en exotische fruitsoorten als mango’s en verse ananas doen je het water in de mond lopen. Het land heeft vele gezichten.

Van rustige boeddhistische tempels tot drukke straatmarkten en van bounty zandstranden tot dichtbeboste bergen. Neem een kijkje en dompel je onder in al het moois dat dit land rijk is.

Thais leren

Als je even het schrift vergeet lijkt Thais best wel eenvoudig. De grammatica is niet al te moeilijk. Even wat woordjes leren en klaar. De catch zit er echter in dat Thais een tonale taal is. Hetzelfde woord kan iets heel anders betekenen als je het met een hoge toon eindigt of juist met een lage toon. Komt bij dat veel Thais helemaal niet gewend zijn om gebroken Thais te horen.

In het Nederlands kan je een zin redelijk verrot uitkramen wat volgorde en uitspraak betreft en dan zullen de meeste mensen je toch nog begrijpen. als je in het Thais een fout maakt kom je al vrij snel als een idioot over. Je moet dus een beetje oppassen als je heel tof gerechten in het Thais gaat bestellen.

Je krijgt vrij vaak een blik van ‘ik heb geen idee wat je net zei maar het staat ieder geval niet op de kaart’. De meeste restaurants hebben een Engelse vertaling op hun kaart en in andere tentjes kom je vaak een heel eind met wijzen. Er is dus geen reden om het jezelf moeilijk te maken.

Wil je meer weten over dit betoverende land? Lees dan het artikel Met het gezin naar Thailand op vakantie, de ultieme handleiding. Daarin kun je zien hoe een familie drie weken lang door het land reist en op zeven verschillende plekken verblijft. Met veel tips, achtergronden en leuke filmpjes!