Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Tibet

Potala paleis, Tibet De residentie van de Dalai Lama is het Potala paleis in Tibet. In 1959 vielen de Chinezen het paleis binnen en vluchtte de geestelijk leider van de boeddhisten naar India.

Wie droomt er niet van een reis naar Tibet over het ‘Dak van de Wereld. Tibet is een autonome regio binnen China, ligt op een plateau van zo’n 4000 meter hoogte. De natuur is overweldigend: verlaten, kale vlaktes met her en der steenhopen waaraan kleurige gebedsvlaggen hangen en in de verte de besneeuwde Himalaya-pieken. De cultuur is indrukwekkend: tempels, eeuwenoude kloosters, nieuwsgierige monniken en pelgrims gehuld in dikke gewaden.

De vriendelijke bevolking zal je bij een bezoek meteen in de armen sluiten. Bij veel westerlingen spreekt Tibet tot de verbeelding. Zij beschouwen deze Himalaya-staat als een sprookjesland verborgen tussen de toppen van de bergen. Een plaats waar kluizenaars oeroude wijsheden bestuderen en waar wijze oude monniken de zin van het bestaan uitleggen. Meer achtergronden in: Wikipedia Tibet

De alledaagse werkelijkheid is anders, maar de vele kloosters, monniken, geheimzinnige godenbeelden en festivals zorgen voor een haast magische sfeer in een bergland dat door China als ongehoorzame provincie wordt beschouwd.

Lhasa

Vanaf een terrasje op het Barhor-plein kun je op je gemak de intense beleving van het boeddhisme rondom de Jokhang-tempel gadeslaan. De oude kern van Lhasa blijft wonderschoon. De Jokhang is het heiligste van het heiligste voor de Tibetanen. Uit het hele land komen er pelgrims hier naar toe.

Draaiend met hun gebedsmolen lopen ze met de klok mee om de tempel (zo’n rondgang heet een kora). Je kijkt je ogen uit. Mensen met prachtige klederdrachten. Sommige families lijken van een andere planeet te komen. Het zijn wild uitziende nomaden die met een heel gezin de reis naar Lhasa hebben ondernomen. Hand in hand lopen ze hier rond en kijken alsof ze nog nooit een westerling hebben gezien.

Potola-paleis

Binnen is het een speciale sfeer, boterlampjes, trompetgeschal, rinkelende bellen, doffe trommelslagen, geheimzinnige beelden en reciterende monniken. Het Potola-paleis, de voormalige residentie van de Dalai Lama, torent huizenhoog boven de stad uit. De Drepung- en Sera-kloosters kun je per fiets bereiken.

Friendship Highway

We zetten de reis voort over de Friendship Highway,een stevige tocht door een onherbergzaam en dunbevolkt gebied, maar de ervaring is er één om nooit te vergeten. Vanaf de Kamba-pas (4694 meter) heb je een magnifiek uitzicht over het turkooiskleurige Yamdrok-meer. De omgeving is overweldigend, vrijwel leeg, ruig en onherbergzaam, waarin behalve gele, bruine en rode tinten ook regelmatig het meanderende wit van omringende bergkappen zichtbaar is.