Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Togo

Togo In Togo, dat aan de Atlantische Zee ligt, zijn inwoners afhankelijk van de visserij.

Togo is een bijzonder land. Niet alleen heeft het een prachtige natuur, waarin vele wilde dieren als Hyena’s, leeuwen en nijlpaarden rondlopen, maar ook liggen in dit land de wortels van voodoo. Voodooceremonies en magische voorwerpen zijn daar volop te vinden.

Togo heeft een lange geschiedenis. De bevolkingsgroep, de Ewe, vestigde zich in de 18e eeuw in dit gebied. Na de Eerste Wereldoorlog werd Togoland, zoals het eerst heette, een mandaat van de Volkenbond. Westelijk Togoland werd aan Groot-Brittannië toegewezen en het oostelijk deel kreeg Franse bestuur. Meer achtergronden in: Wiikipedia Togo

Goudkust

Het westelijke gedeelte werd later bij het aangrenzende Goudkust gevoegd (samen het latere Ghana). Het oostelijke gedeelte werd een autonome republiek. In 1960 werd Togo volledig onafhankelijk van Frankrijk. Togo behoort tot de categorie minst ontwikkelde landen en zakt geleidelijk steeds verder naar beneden. 69 procent van de bevolking woont in de landelijke gebieden maar er vindt in een hoog tempo verstedelijking plaats.

Togo heeft, in vergelijking met de andere Franstalige landen in de regio, een goed onderwijssysteem. Mogelijkheden voor vrouwen op het gebied van educatie zijn gelimiteerd maar liggen op een lijn met de meeste landen ten zuiden van de Sahara.

Stad Kara

Togo heeft een prachtige natuur om te bezichtigen. Het land bestaat voornamelijk uit Savannen die overgaan in bossen. In het noorden komen vooral steppen voor. De dierenwereld is die van het West-Afrikaanse regenwoud, waar verschillende soorten apen, hyena’s, leeuwen, panters, olifanten, nijlpaarden, buffels en veel antilopen leven. Ook het zeldzame reuzenzwijn komt in Togo voor. In het midden van Togo liggen de twee belangrijkste nationale parken.

Dit zijn Foret de Fazao en Parc National de la Keran. Foret de Fazao ligt in de Malfacassa bergen, waar veel tropische bomen, watervallen en heuvels zijn. Parc National de la Keran is het een na grootste reservaat voor wilde dieren als leeuwen, olifanten, giraffes en vele vogelsoorten. Ook leuk om te bezoeken is de stad Kara. Zeker aan te raden voor bierliefhebbers. In deze stad zijn twee brouwerijen en een modern radiostation te vinden. In de dorpjes Landa en Ketao zijn leuke marktjes waar handgemaakte kunstwerken verkocht worden.

Daarnaast ligt ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Keran de vallei van Tamberma. Hier kun je een rondleiding van de lokale bevolking krijgen en hun huizen bezichtigen. De huizen zijn bijzonder vanwege de torentjes en de dikke muren waarmee de huizen met elkaar zijn verbonden.

Wegen in Togo

Togo is een redelijk veilig land om te reizen. Natuurlijk is er altijd kans op een beroving of gewelddadige overval en reizigers moeten dan ook waakzaam zijn. De meeste wegen in Togo zijn slecht verlicht en daarom wordt het na zonsondergang afgeraden om nog alleen de straat op te gaan. Op stranden en op markten is er een groter risico om beroofd of overvallen te worden.