Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Tonga

Tonga Op de Vava’u eilandengroep vann het Koninkrijk Tonga kun je mooie marktjes bezoeken met een goede selectie van fruit en groenten.

De Vriendelijke eilanden, zo wordt het Koninkrijk Tonga ook wel genoemd, een eilandengroep in de Stille Oceaan. Hier vond ook het waar gebeurde verhaal Muiterij op de Bounty plaats, die later werd verfilmd.

Tonga bestaat uit honderdzeventig eilanden en beslaat 700.000 vierkante kilometer van de Grote Oceaan. Het ligt zevenhonderd kilometer ten zuidoosten van de Fiji eilanden. Er zijn 35 van de eilanden bewoond. Vava’u, Ha’apai en Tongatapu zijn de belangrijkste eilandengroepen. Vooral Vava’u is een populaire stop voor de vele privéjachten die hier aanmeren.

Geschiedenis

De eerste bewoners kwamen zesduizend jaar geleden vanuit de Santa Cruz-eilanden op het eiland en dit volk groeide uit tot een machtige stam. De Tonganen en hun opperhoofd Tu’i Tonga waren in de twaalfde eeuw bekend in de hele regio. In de 15e eeuw kwamen de eerste Europeanen naar het eiland. Willem Cornelisz Schouten en Jacob le Maire waren in 1616 de eerste Nederlandse ontdekkingsreizigers die het bezochten.

Abel Tasman deed het nog eens dunnetjes over en deed de eilanden Tongatapu en Ha’apai aan in 1643. De bekende Engelse ontdekkingreiziger James Cook bezocht het eiland in de achttiende eeuw en er vestigden zich Britse missionarissen. In 1900 werd Tonga een beschermde staat onder de Britse kroon, maar daar kwam een eind aan in 1970 toen er een overeenkomst werd getekend door Koningin Salote.

Vanaf dat moment werd Tonga lid van de Commonwealth of Nations in 1970, en de Verenigde Naties in 1999. Het bijzondere van deze eilandengroep in deze regio is dat het nooit het eigen bestuur heeft verloren.

Tongatapu

Tonga is per vliegtuig te bereiken vanyuit ondermeer Sydney, Nieuw-Zeeland en de Fiji eilanden. Er zijn ook veel vluchten tussen de eilandengroep, waarbij de vlucht van Tongatapu naar ‘Eua om de acht minuten gaat en dat is ’s werelds kortste lijnvlucht. Je kunt er auto rijden en er rijden taxi’s.

Op het belangrijkste eiland, Tongatapu, bieden locale agenten dagtochten van toeristische bezienswaardigheden. Tongatapu is het grootste eiland waar meer dan tweederde van de bevolking woont. Het is een koraal eiland omringd door koraalriffen. De hoofdstad is Nuku’alofa en ligt aan de noordkust, met een aantal mooie stranden met snorkelmogelijkheden. Meer lees je op het officiële bureau voor Toerisme: The Kingdom of Tonga

Hier bevindt zich de grootste markt van het land en staat bekend als Talamahu. De boeren en inwoners verkopen er fruit en groente, maar ook tweedehands goederen. Tongatapu biedt goede accommodatie en pensions, zowel voor de luxueuze overnachting als de backpacker. ‘Eua Island ligt ten zuidoosten van Tongatapu en heeft stranden aan de westkant. In het oosten liggen hoge kliffen aan de kust, met het tropische regenwouden.

Het is een geweldige plek om te wandelen en je kunt er overnachten in pensions. Vava’u is een groep van meer dan vijftig eilanden, ten noorden van Tongatapu. Veel zeilers meren aan in de haven van de stad Neiafu. Het water van de eilanden staan bekend om hun helderheid. Tussen juni en november zijn er hier bultruggen te zien. Je kunt er onder begeleiding van een gids met walvissen zwemmen. Je kunt ook kajakken, duiken, een jacht huren of vissen.

Muiterij op de Bounty

Van de Ha’apai eilanden zijn er twintig bewoond. Hier vond Mutiny on the Bounty plaats. De film gaat over een waar gebeurd verhaal, de Muiterij op de Bounty, die plaats vond in 1789. Kapitein William Bligh wordt wegens zijn strenge optreden tegenover zijn bemanning van boord gezet. Hier vind je zandstranden en kun je goed duiken en snorkelen. De stranden van het verderop gelegen Niuas zijn prachtig. Niuafo’ou is het noordelijkste eiland van Tonga.

Het staat ook wel bekend als Tin Can Island. In vervlogen tijden werd hier de post afgeleverd en opgehaald door een sterke zwemmers. Ze haalden de post op in een verzegeld koekblik die vanaf de passerende schepen overboord werd gegooid. Het heeft ook een bijzondere cultuur. In het Tongaanse Nationaal Centrum in Nuku’alofa is een collectie met historische en culturele objecten. Ook met het bijwonen van een kava ceremonie leer je de cultuur van het land kennen.

De koninklijke familie van Tonga woont in de hoofdstad in een paleis op de berg, dat je kunt bezichtigen. Daarnaast is de koninklijke tombe een bezienswaardigheid. De traditionele feesten, die meerdere dagen duren zijn ook leuk om mee te maken. Op de feesten wordt veel gegeten wat en de ‘lakalaka’ uitgevoerd, een dans uit vroegere tijden.