Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Trinidad en Tobago

De nationale vogel van Trinidad en Tobago is de rode ibis, die wel scharlaken ibis wordt genoemd. De nationale vogel van Trinidad en Tobago is de rode ibis, die wel scharlaken ibis wordt genoemd.

De republiek Trinidad en Tobago behoort nog net tot de Cariben. Het land ligt geografisch gezien op de kruising van de elfde graad noorderbreedte en 61 graden westerlengte. Wie de kaart van het land voor zich neerlegt zal zien dat ten zuidoosten van Trinidad en Tobago de Venezolaanse megarivier de Orinoco uitmondt in de Atlantische Oceaan.

Tot 1962 behoorde dit land dat met ruim 1,2 miljoen inwoners ongeveer even veel bewoners heeft als de agglomeratie Rotterdam tot het Britse Koninkrijk. Vandaar dat Engels er de hoofdtaal is. Verder zijn talen als Frans, Spaans, Hindi en Chinees de meest voorkomende talen die er worden gesproken. Het land is in 1498 door Christoforo Columbus ontdekt. Meer ino op de officiële website van het bureau voor Toerisme: Go Trinidad and Tobago

Port of Spain

Zoals de naam al doet vermoeden bestaat het land uit twee eilanden. Daarvan is Trinidad, met hoofdstad Port of Spain (300.000 inwoners) veruit het grootste. Trinidad is typisch Caribisch, en daarmee dus druk en toeristisch. Het kleine Tobago is totaal anders dan het drukkere Trinidad.

De natuur van dit iets noordelijker gelegen eiland (twintig kilometer vanaf de noordoostpunt van Trinidad) is vrijwel ongerept en er woont ook maar vier procent van de totale bevolking.

V.S. Naipaul

Het land is niet echt bekend bij Nederlanders. De laatste keer dat het land in de publiciteit kwam was toen de meest bekende inwoner, reisboekenschrijver V.S. Naipaul, de Nobelprijs voor de literatuur kreeg uitgereikt. Bij velen zal overigens weer de Amerikaanse reisboekenschrijver Paul Theroux bekender zijn dan Naipaul.

Toch was de laatste de grote inspirator van Theroux. Wellicht ook dat de ligging van Trinidad en Tobago debet is aan de onbekendheid. Het ligt een beetje afgelegen van de rest van het Caribisch gebied. Toch kent het enkele overeenkomsten, er wordt eveneens suiker en cacao geproduceerd.

Asfalt

Trinidad heeft de eer de grootste bron van natuurlijk asfalt ter wereld te bezitten. Daarnaast is de oliebron die al in 1867 werd aangeboord nog steeds actief. Toch is het toerisme de belangrijkste inkomstenbron. Er wordt momenteel hard aan gewerkt dat toerisme een extra impuls te geven.