Een traditioneel dorp in Tsjaad dat nog uit lemen huizen bestaat en een kenmerkende bouw heeft, zoals de foto vanuit de lucht laat zien.
Veel reizigers blijven maar een paar dagen rondhangen in Tsjaad. Vaak brengen ze een paar dagen door in N’Djamena, de drukke hoofdstad van het land, op doorreis van Niger naar Kameroen. Toch heeft het land ook verrassingen in petto, zoals het meer van Tsjaad en het Zakouma Nationaal Park.
Maar pas op! Tsjaad is een gevaarlijk land met een aantal onveilige plaatsen waar je als reiziger beter niet kunt vertoeven. Het land is ook lastig te bereizen; veel wegen zijn niet verhard en de temperaturen stijgen tot ver boven de veertig graden Celsius. Maar er zijn ook positieve kanten te melden. Meer achtergronden in: Wikipedia Tsjaad
Sahara
Want de natuur is fenomenaal. Het noordelijke deel bestaat uit de Sahara, dat nog puur en uitgestrekt is. Zo is er het prachtige woestijnlandschap van Ennedi Plateau in het noordoosten. Ook kun je een boottocht maken op het meer van Tsjaad of een bezoek brengen aan de zuidelijke steden waar de stoffige landschap wordt afgewisseld met tropische bossen.
Eén van de hoogtepunten is het nationale park van Zakouma, waar veel wilde dieren te bezichtigen zijn. Hier zie je giraffen, grote kuddes olifanten, leeuwen, apen en antilopen. In maart en april kun je het beste de wilde dieren bezichtigen, als ze zich rond drinkplaatsen verzamelen.
Vanaf juni tot oktober is er de regentijd en kan het park beter niet worden bezocht. Het hoogste punt van het land is de Emi Koussi op een hoogte van 3415 meter. De oppervlakte van Tsjaad is gigantisch en is met 1284 miljoen vierkante kilometer 38 keer groter dan Nederland. Terwijl er slechts rond de negen miljoen mensen wonen.
Burgeroorlog Tsjaad
Begin negentiende eeuw werd Tsjaad een kolonie van Frankrijk en waren er Franse handelaren en ontdekkingsreizigers actief in het gebied. Op 11 augustus 1960 werd Tsjaad onafhankelijk. Maar de vrede bleef niet lang, want in 1965 begon er een burgeroorlog tussen de regerende partij en de moslims in het noorden van het land. Libië ondersteunde de oorlog, ook omdat het een gebied van Tsjaad claimde, de Aouzoustrook.
Tsjaad en Libië kwamen in 1987 een wapenstilstand overeen en het Internationale Gerechtshof wees in 1994 de claim van Libië af. Twee jaar later werd er een vredesverdrag gesloten en een nieuwe grondwet aangenomen. Idriss Déby werd toen gekozen tot de eerste president.
Vluchtelingen uit Darfur
Problemen kwamen er toen in 2003 in het oosten van Tsjaad een begin gemaakt met de opvang van een grote vluchtelingenstroom uit Darfur, een regio in Soedan waar oorlog werd gevoerd. Het oosten van Tsjaad werd hierdoor instabiel en er braken gewapende opstanden uit. Na vele gevechten sloten enkele rebellengroepen in 2007 een vredesovereenkomst, gevolgd door weer een staatsgreep een jaar later. En zo blijft het land politiek instabiel en gevaarlijk om te bereizen.