Tunesië

Het mausuleum Habib Ben Ali Bourguiba is vernoemd naar de Tunesische politicus en de eerste president van de Republiek Tunesië.

Het mausuleum Habib Ben Ali Bourguiba is vernoemd naar de Tunesische politicus en de eerste president van de Republiek Tunesië.

Tunesië was vanwege de gunstige ligging een prooi voor vele mogendheden: Feniciërs, Romeinen, Arabieren en Ottomanen hebben er hun sporen nagelaten. Voor de reiziger een aangename bijkomstigheid, want je vergaapt je aan de historische paleizen, forten, mozaïeken en grafstenen.

Tunesië is voor Afrikaanse begrippen een relatief geliefd vakantieland. Vooral in het voor- of najaar, als de temperatuur iets lager ligt, komen veel reizigers op de kustplaatsen af. De eerste hotels werden begin jaren zeventig gebouwd en zijn meestal nog in goede staat. Hier bestaan geen Benidorm-achtige toestanden met enorme appartementencomplexen, maar de hotels zijn over het algemeen aangenaam, met binnentuinen en zwembaden. Sousse, Monastir en het eilandje Djerba zijn de bekendste toeristische badplaatsen.

Chotts

Tunesië is viermaal zo groot als Nederland en meet van noord naar zuid 750 kilometer. Het ligt ingeklemd tussen de twee ‘grootmachten’ Algerije en Libië. In het zuiden zie je veel chotts (zoutmeren). De grootste en bekendste is het enorme zoutmeer Chott el Djerid. Een bezoek zeker waard. Door het felle zonlicht zie je hier soms fata morgana’s.

De poort naar het zuiden

Gabes wordt ook wel ‘de poort naar het zuiden’ genoemd. Het is een oase met een aantal dorpjes. Ten zuiden daarvan begint de woestijn, waar temperaturen van boven de vijftig graden celsius worden gemeten. Wat dacht je van een woestijnexpeditie door de rots- en steenwoestenij? Dan kom je zeker langs Touzeur, waar ooit de grens van het Romeinse Rijk liep.

Het is een gigantische oase waar zo’n 400.000 palmbomen je toewuiven. In de schaduw van de palmen groeien allerlei soorten vruchten, van exotische passievruchten, vijgen en abrikozen tot sinaasappels en perziken. Tunesië is een islamitisch land. Zesmaal per dag roept de muezzin in de minaret van de moskee op tot het gebed.

De luidsprekers schallen over de straten. Als de gelovige geen tijd heeft om zesmaal per dag te bidden, mag hij alle gebeden achterelkaar opzeggen. Moslims mogen geen alcohol drinken, maar niet iedereen houdt zich daaraan. In de hogere kringen is whisky in zwang, de arbeiders houden het op bier en wijn.

Berbers

De Berbers zijn de oorspronkelijke bewoners van Tunesië en kwamen 7000 jaar geleden vanuit de Zuid-Europese landen naar Noord-Afrika. Ze leefden van de landbouw en veeteelt, stonden bekend als een roofzuchtig volkje en waren goede ruiters. Door de eeuwen heen rukte de cultuur van de Arabieren steeds meer op en raakten de Berberse gebruiken in verval. Nu heeft slechts twee procent van de bevolking nog Berbers bloed. In de ksar-dorpjes in het zuiden spreken oude mannen en vrouwen nog Berbers, maar de taal verliest steeds meer terrein.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer