Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Blauwe moskee, Istanbul De moskee van Sultan Ahmet of Blauwe moskee is een staaltje van mooie architectuur. Het aantal blauwe tegels tegen de muren loopt in de tienduizenden. De moskee is omgeven door zes minaretten, die de rijkdom van de sultan weergeeft.

Ernest Hemingway, de beroemde Engelse romanschrijver, zei eens dat de keuken in Turkije tot de drie grootste van de wereld behoorde, samen met de Franse en de Chinese keuken. Maar je gaat er niet alleen heen om het eten. Turkije is meer dan dat.

‘Turkije is net zo kleurrijk en complex als een patroon van een Oosters tapijt’. Of: ‘Er is niets in Turkije wat u elders niet kunt vinden’. Zo beginnen enkele reisgidsen over turkije, het land van de veelzijdigheid.

Cappadocië

Tropische temperaturen, aangename stranden, een afwisselend landschap met ongerepte bergmassieven, woestijnlandschappen, rivieren, meren, de Zwarte en Middellandse Zee. Een bezoek aan het klooster Sumela, zestienhonderd jaar geleden gebouwd, hoog en diep in de rotsen verscholen, de drukke zandstranden van Kusadasi, zwerven door het maanlandschap van Cappadocië en verdwalen in de mierenhoop van straatjes en steegjes van Istanbul. Als je in een maand heel het land wilt rondtrekken, sla je meer over dan dat je ziet. Meer lees je op de officiële site van het Turks verkeersbureau: Welkom in Turkije

Bosporus

Als je tussen de blauwe wateren van de Bosporus vaart, voel je je klein en nietig. Hier eindigt Azië en begint Europa. Of net andersom. Als je in Istanbul komt, de miljoenenstad die doormidden gesneden is, val je met de neus in de boter. Lange, brede boulevards worden afgewisseld met kleine, krappe steegjes, in het menigte krioelt het van de marktverkopers, handelaren, lelijke oplichters en kruiers en bewijzen koepels en minaretten van het Osmaanse en Byzantijnse Rijk het bestaan van een roemruchte geschiedenis.

Ankara

Turkije heeft een rijke culturele en historische achtergrond. De resten van de stad Troye, beschreven in de Ilias en de Odyssee van Homerus, liggen bij Hisarlik. Ten oosten van Ankara ligt Bogazkale, de hoofdstad van de Hettitische beschaving, een volk dat tussen 1000 en 2000 voor Christus leefde. Anderen komen naar Turkije voor een strandvakantie aan de West- of Zuidkust, want de zon schijnt er – bijna – altijd.

Het land hinkt op twee gedachten. Enerzijds wil het de islamitische invloeden niet loslaten, anderzijds neigt de regering heel sterk aan toenadering tot de westerse landen. Denk maar aan het lidmaatschap van de NAVO. Dat alles heeft tot gevolg dat Turkije een bijna schizofreen land is, met twee gezichten, met een breukvlak tussen chistelijke en islamitische culturen, dat veel politieke en economische onzekerheden met zich meebrengt. Dat maakt het land ook uniek, enig in zijn soort en bijzonder aantrekkelijk om te bezoeken.

Istanbul

Vraag een Turk wat zijn beroep is, dan is er een gerede kans dat hij ‘handelaar’ zegt. Turkije is het land van de handel, de hele bevolking lijkt zich met deze bedrijfstak bezig te houden. In de kleine steegjes van Istanbul zijn overdekte bazaars, waarin alles beweegt. de handelaars verkopen eau de cologne, zakmessen, gebakjes, Turks fruit, aanstekers, tassen, wasmachines, tapijten, noem maar op.

De handelsgeest is ontstaan tijdens de Osmaanse Rijk, toen er een vrije markteconomie was. Ook nu nog gaan de goederen driftig van hand tot hand. Het overhandelen over de prijs neemt daarbij een belangrijke plaats in. Nu is het zo dat er in Turkije al lang vaste prijzen bestaan van normale gebruiksgoederen, maar op de markt of in een klein snuisterijenwinkeltje kunnen de toeristen proberen wat van de prijs af te knabbelen. Afdingen heet het.

De verkopers zijn uiterst geraffineerd, klagen steen en been als er een te lage prijs wordt gevraagd, maar het hoort allemaal bij het spel. Vooral de tapijthandelaren uit Kayseri kunnen er wat van. Er wordt gefluisterd dat een verkoper uit Kayseri in staat is zijn moeder te schminken tot een jonge maagd om haar nog eens op de huwelijksmarkt te verkopen.

Voor Turkije is een visum vereist. Een van de bedrijven die daarbij kan helpen is E-visums.nl. Bij dit bedrijf kun je een visumaanvraag voor Turkije online invullen, zonder dat je hiervoor formulieren hoeft te ondertekenen. De visumaanvraag kost je slechts vijf minuten tijd.

Visum Turkije

Een visum voor toeristische en zakelijke reizen naar Turkije kan online worden aangevraagd. Wil je meer weten over hoe de procedure is en waar je terecht kunt voor de aanvraag, kijk dan bij visum voor Turkije.

Visum Turkije bemiddelt bij het aanvragen van een Esta reistoestemming voor Turkije. Dit wordt gedaan in de vorm van een online aanvraagservice. Lees ook het reisverhaal over 8 redenen waarom je naar Turkije zou moeten gaan met meer tips over het aanvragen van een visum.
Visum Turkije