Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Turks- en Caicos eilanden

De Turks- and Caicos eilanden De Turks- and Caicos eilanden vanuit de lucht. De eilandengroep is vernoemd naar de Turk’s-cap cactus en een verbastering van de term caya hico dat in de Taínotaal eilandensliert betekent.

Een minister van de Turks- en Caicos-eilanden bezocht in 1989 Londen, waar hij tot zijn verbazing merkte dat zijn land niet eens op de wereldbol stond. En dat terwijl het toch echt een Britse kolonie is. Ze worden wel de ‘vergeten eilanden’ genoemd, nog niet overstroomd door toeristen.

De eilandengroep, met de Amerikaanse dollar als officiële munteenheid, ligt 960 kilometer ten zuidoosten van Miami. Er wonen rond de 15.000 mensen op de eilanden, die wordt omsloten door een koraalrif van 370 kilometer. Tussen de beide eilandengroepen ligt de 35 kilometer brede en twee kilometer diepe Turks Island Passage.

De totale landoppervlakte is 430 vierkante kilometer. De eilanden zijn een waar belastingparadijs. Er wordt geen vennoot- of omzetbelasting geheven. Naast het toerisme is ook de export van postzegels een belangrijke inkomstenbron. Meer feiten en achtergronden in: Wikipedia Turks- en Caicoseilanden

Brits bestuur

Tegenwoordig staan de eilanden onder Brits bestuur. De gouverneur wordt benoemd door de Engelse koningin, maar de regering wordt door de eilandbewoners zelf gekozen. Van 1799 tot 1848 vielen ze onder de invloedssfeer van de Bahamas, daarna onder bestuur van Jamaica. Tot 1962 bleven de eilanden een provincie van Jamaica, daarna behoorden ze weer tot de Bahamas, tot die onafhankelijk werden. Nu staan ze onder de vlag van de Engelsen.

Grand Turk

Grand Turk is het hoofdeiland met een oppervlakte van twintig vierkante kilometer. Er wonen rond de 6000 mensen. De hoofdstad is Cockburn Town. Met name de omgeving van Grand Turk staat bekend om z’n betoverende koraaleilanden en de dieren die daar wonen en zwemmen. Het water is soms zo helder dat je vijftig meter diep kunt zien.

Tussen het zwarte koraal zwemmen barracuda’s en horsmakrelen. De steile wand van 2135 meter van de Turks Island Passage is een van de mooiste duiklocaties van het Caribisch gebied.

Kroonslakken

Op het eiland Provincales wordt een commerciële kroonslakkenboerderij gerund. Op de Caicos Conch Farm worden kroonslakken gekweekt voor de lokale bevolking en de export. De slak groeit in bijna twee-en-een-half jaar van eitje tot volwassen dier. Jaarlijks worden er rond de driekwart miljoen slakken geproduceerd, die een dollar per stuk opleveren.