Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Uruguay

Montevideo. uruguay Palacio Salvo is gelegen in de voorkant van het centrale plein (Plaza Independencia) en is het symbool van Montevideo. Het is geopend in 1928 en door de Italiaanse architect Mario Palanti ontworpen in een eclectische stijl met invloeden van gothic, klassieke en neo-romantiek.

Ingeklemd tussen de grootmachten Brazilië en Argentinië is Uruguay voor Zuid-Amerikaanse begrippen klein, maar nog altijd groter dan bijvoorbeeld Engeland of Wales te samen, met een totale oppervlakte van 187.000 vierkante kilometer.

Het ontbreekt het land aan natuurlijke bodemschatten en het is vooral aangewezen op de landbouw. Ook het toerisme is een steeds grotere bron van inkomsten; veel rijke Argentijnen uit het nabijgelegen Buenos Aires komen ‘s zomers af op de stranden ten oosten van Montevideo. Het land is redelijk vlak, nergens zijn de heuvels hoger dan 516 meter.

Het westelijk deel heet Cuchilla de Haedo en het oostelijke gebied heet Cuchilla Grande. Het landschap lijkt veel op de Argentijnse pampa’s, met uitgestrekte kale grasvlakten. In het zuiden ligt de hoofdstad Montevideo, met witte zandstranden aan de kust.

Montevideo

De bevolking wordt geschat op 3,2 miljoen inwoners, waarvan het merendeel in de steden woont. Montevideo is de grootste stad met rond de 1,5 miljoen inwoners. Salto, in het noordwesten van het land, is de op één na grootste stad met minder dan 100.000 inwoners. De levensverwachting van de Uruguayanen is de hoogste van Zuid-Amerika met een gemiddelde van 71 jaar. Het grootste deel van de bevolking is blank en van Spaanse of Italiaanse afkomst. Spaans is de officiële voertaal.

Klimaat

Uruguay heeft een zacht klimaat met milde winters en warme zomers. Vorst is er een onbekend verschijnsel. Langs de kust is er overdag een gemiddelde temperatuur van 27 graden Celsius in januari en 16 graden Celsius in juni. Er valt gemiddeld 1000 mm neerslag per jaar in Uruguay.

Rivier Rio Negro

Juan Diaz de Solis was de eerste Europeaan die Uruguay aandeed, maar hij werd al snel door de indiaanse bevolking vermoord. Pas in 1624 slaagden de Spaanse veroveraars erin om aan de rivier de Rio Negro een fort te bouwen. Hoewel de Portugezen ook aanspraak maakten op Uruguay, kreeg Spanje het land in 1776 definitief in handen.

Jose Artigas riep in 1811 de onafhankelijkheid uit. Weliswaar kwam Uruguay in de periode van 1814 tot 1825 onder de invloedssfeer van Brazilië, maar daarna (in 1830) trad een eigen grondwet in werking en ging Uruguay op eigen kracht verder.