Het Sint-Pietersplein, het bekendste plein in Vaticaanstad, is gebouwd tussen 1656 en 1667. Het plein is 240 meter breed en is 340 meter lang en wordt omringd door 284 Dorische zuilen en 88 pilaren.
Met een oppervlakte van nog geen halve vierkante kilometer is Vaticaanstad de kleinste soevereine staat er wereld. Daarnaast is het de hoofdstad van de katholieke wereld en een must-see tijdens een stedentrip Rome. Natuurlijk zijn het Sint Pietersplein en de Sixtijnse Kapel.
Vaticaanstad telt slechts 826 inwoners, dit zijn allemaal geestelijken, zoals priesters, nonnen en de Zwitserse Garde. Deze inwoners hebben bijna allemaal een dubbele nationaliteit, omdat zij wegens geloofsredenen vanuit het buitenland in het Vaticaan komen wonen. Vaticaanstad geeft ook zelf de Euro uit en deze munten zijn inmiddels populaire verzamelaarobjecten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de Paus niet de leider van Vaticaanstad, maar de kleine staat wordt geleid door 5 kardinalen onder leiding van de president. Alles over het Vaticaan in Wikipedia: Vaticaanstad Wikipedia
Enorme kunstcollectie
Vaticaanstad ligt iets ten westen van de rivier de Tiber. De bekendste gebouwen in de stad staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het zijn allemaal historische pareltjes voorzien van werken van de grootste meesters uit de geschiedenis. De stijl van Vaticaanstad is een ‘samenraapsel’ van smaken en grillen van de grote Pausen uit de geschiedenis.
Zo liet Paus Leo IV de stadswallen in de 10de eeuw aanleggen na een opstand, terwijl het paleis waarin nu de Sixtijnse kapel en het Vaticaans museum huizen, in de 12de eeuw door Paus Eugenius III werden gebouwd. De Pausen beschikten door de eeuwen heen over behoorlijk wat valuta waarmee de meest schitterende kunstwerken werden gekocht. Pas in de 18de en 19de eeuw werd de omvang van de Vaticaanse kunstcollectie duidelijk toen de huidige musea werden ingedeeld.
Vaticaan Museum
Voor het Vaticaan Museum alleen al kun je een dag uittrekken. Het is sowieso aan te raden om ’s ochtends al vroeg aanwezig te zijn, dan staat er ‘maar’ een wachtrij van één uur voor het museum. Er zijn tientallen zalen, waarvan de Sixtijnse Kapel de bekendste is. Deze is, samen met de Paulijnse Kapel, beschilderd door Michelangelo. Een andere populair museum zijn Pio Cleminetine Museum met onder andere de tombe van Constantijn de Grote en overblijfselen van de inboedel van Keizer Nero.
Eerste bisschop van Rome
Om de Sint-Pietersbasiliek kun je niet heet. De basiliek is op het oude Circus van nero gebouwd en naar verluid is hier de apostel Petrus, de eerste bisschop van Rome, gekruisigd en begraven. De eerste opzet voor het gebouw werd gemaakt door Constantijn de Grote. Eeuwen later namen grote meesters als Rafaël, Michelangelo en Bernini gedeeltes van de bouw op zich. In de basiliek zijn zo’n 400 marmeren beelden te vinden. Het Sint-Pieterplein werd ontworpen door Bernini evenals de zuilengalerij die ‘moederlijke armen’ voorstellen.
Cimetero tedesco
Een klein kerkhofje in Vaticaanstad hoort niet bij de kleine staat. Het kerkhofje Cimetero tedesco is namelijk eigendom van Nederland, België en Duitsland.