Venezuela

Los Roques is een archipel van Venezuela, gelegen in het Caribisch gebied, op 168 km (100 mijl) ten noorden van Venezuela. Door haar schoonheid en ecologische belang werd het uitgeroepen tot nationaal park in 1972.

Los Roques is een archipel van Venezuela, gelegen in het Caribisch gebied, op 168 km (100 mijl) ten noorden van Venezuela. Door haar schoonheid en ecologische belang werd het uitgeroepen tot nationaal park in 1972.

Venezuela is lange tijd een beetje een vreemde eend in de Zuid-Amerikaanse bijt geweest, omdat het relatief veel rijker was dan de rest van de landen. Het is het enige land in Zuid-Amerika waar op grote schaal olie is gevonden.

Inmiddels heeft het land nogal wat sociale en politieke veranderingen overleefd en is er veel veranderd. Voor de bezoeker is het land vooral aantrekkelijk vanwege de vele verschillende natuurlijke aantrekkelijkheden. Van de oorspronkelijke indiaanse bewoners of hun cultuur is weinig meer over.

Salto Angel waterval

Zoals meer landen die tegen de Andes aanliggen, kent Venezuela een grote diversiteit aan landschappen, flora en fauna. Het noorden van het land hoort in meerdere opzichten tot het Caribisch gebied; er zijn eindeloze stranden en eilanden waar een echte ouderwetse luiervakantie tot de mogelijkheden behoort.

Maar in het zuiden is er het vreemde landschap van de Gran Sabana, een hooglandschap met tafelbergen, watervallen, rivieren, dieren en oerwouden. Als kroon op dit alles vind je er de Salto Angel, de hoogste waterval ter wereld. Uiteindelijk is er natuurlijk ook de Andes zelf, met zijn hele hoge toppen. In Venezuela kun je met sneeuwballen gooien als je maar hoog genoeg gaat.

Ciudad Bolívar

Op weg naar Salto Angel komt de reiziger vrijwel zeker door Ciudad Bolívar en het loont zeker de moeite om hier een dag of twee te besteden. Dit aan de Orinoco (derde langste rivier van Zuid-Amerika) gelegen stadje was de basis van waaruit Simon Bolívar zijn succesvolle opstand tegen de Spanjaarden organiseerde.

Het is ook nog steeds een zeer koloniaal aandoend stadje, met bijbehorende gebouwen, een heuse kade aan de rivier met terrasjes, en pittoreske pleintjes. Hier kan je in alle rust je reis naar Salto Angel voorbereiden.

Orinoco

Het is even reizen, maar dan heb je ook wat. Het gebied ten zuiden van de Orinoco, in het zuiden van het land, is een must voor elke natuurliefhebber. Je vindt er niet alleen de hoogste watervallen van de wereld, maar ook indrukwekkende afgeplatte bergen (tepuis), rivieren en dicht regenwoud. Meer achtergronden in: Wikipedia Venezuela

Het verdient ook zeker de moeite om hier minstens enige dagen door te brengen om de grootsheid van het landschap in je op te kunnen nemen. De reis naar Salto Angel is een speciale. In een klein bootje vaar je enkele uren stroomopwaarts vanaf een kamp in de jungle en dan nog wacht er een wandeling van enkele uren.

Maar daar volgt de beloning: meer dan duizend meter (!) boven je uit torent het dak van de berg, vanwaar de waterval met veel geraas naar beneden dendert. Je kunt zelfs in het meertje waar het water in terechtkomt zwemmen. Als je omhoog kijkt is het net of je onder een onwerkelijk hoge douche staat.

Isla Margarita

Het noorden van het land biedt uitgebreide mogelijkheden voor een strandvakantie. Je kunt naar het bekende Isla Margarita, waar meerdere directe vluchten uit Europa heengaan. Dit heeft natuurlijk ook zijn weerslag op de lokale sfeer, die weinig meer van doen heeft met die op het vasteland. Maar er zijn nog legio andere mogelijkheden.

Zowel in het noordwesten als in het noordoosten van het land zijn op diverse plaatsen mooie stranden te vinden. In het eerste geval zit je op een paar uur varen van de Nederlandse Antillen.

Los Roques

Een speciale bestemming in Venezuela is Los Roques, een atol voor de kust van Caracas. Het is nog geen half uur vliegen en dan zit je in een andere wereld. De zee heeft hier een magisch lichtblauwe, bijna doorzichtige kleur. Het enige dorpje van dit atol heeft het ene na het andere prachtig geschilderde huis. Je kunt hier terecht voor strand en luieren, maar ook als je van snorkelen en duiken houdt zit je hier goed.

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer