De haven van Dubai, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten met de grote skyscrapers op de achtergrond.
Groot, groter, grootst, deze overtreffende trap is van toepassing op de Verenigde Arabische Emiraten, een land dat door olie en gas zich bijna alles kan veroorloven. Het is één van de meest toeristische landen van het Midden-Oosten, en dat komt vooral door de snelst groeiende stad ter wereld: Dubai. Hier ligt ook het hoogste gebouw ter wereld, het Burj Khalifa, een wolkenkrabber die 828 meter hoog is.
De Verenigde Arabische Emiraten bestaat uit zeven emiraten: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah. Het emiraat van Abu Dhabi is de grootste op oppervlak en beslaat 87 procent van het land.
Emiraten
De VAE is een veilige en ook toch wel bijzondere bestemming, enerzijds een islamitische staat waar de muezzins ’s ochtends oproepen tot gebed, maar waar je ook met je creditcard kunt shoppen bij designwinkels of lekker kunt luieren met een drankje op een exotisch strand. De Emiraten is een bestemming die niet haar tradities heeft verloren.
Naast de Westerse levenswijze met exclusieve hotels en bouwprojecten kun je genieten van het prachtige berglandschap, souvenirs in de souks van Sharjah kopen of in de woestijn met een kameel rijden onder een met sterren gevulde hemel. De Verenigde Arabische Emiraten, en Dubai in het bijzonder was sinds lange tijd een belangrijke stop op de handelsroute naar het westen, waaronder voor de handel in goud.
Dubai en Abu Dhabi werden in 1830 overgenomen door de Al Maktoum-familie van de Bani Yas-stam. Deze familie regeert nog steeds over de emiraten. In de negentiende eeuw knoopten de Emiraten ook banden aan met het Britse Koninkrijk. Op 2 december 1971 vertrokken de Britten en werden de Verenigde Arabische Emiraten onafhankelijk. Aanvankelijk zouden de Emiraten samen met Qatar en Bahrein één land vormen, maar ze kwamen niet tot overeenstemming.
Burj Khalifa
De Verenigde Arabische Emiraten tot de meest ontwikkelde landen in de wereld en één van de snelst groeiende economieën ter wereld. Dat heeft te maken met de grote hoeveelheden aardolie en aardgas die in de bodem zitten. Maar ook in de bouwsector gaan miljarden om. Meer achtergronden in: Wikipedia Emiraten
Dat zijn grote projecten – vooral in Dubai – als de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld dat in 2010 werd geopend, de grootste kunstmatige eilanden ter wereld (Palmeilanden), werelds grootste winkelcentrum Dubai Mall en de internationale luchthaven Al Maktoum International Airport. Die bouwwoede is niet voor niets, want naar verwachting zal de olie in 2100 opgedroogd zijn. Dan moet het land andere inkomstenbronnen aanboren.
Dubai
Dubai wordt ook wel de snelstgroeiende stad ter wereld genoemd. Hier zijn zo’n veertig procent van alle grote bouwkranen ter wereld aan het werk. Maar de stad leerde ook de achterkant van de medaille kennen. Door de crisis werden bouwprojecten afgelast en kelderden de prijzen van woningen en kantoren. Toch wordt er nog veel in de toeristensector geïnvesteerd, zoals de drie kunstmatige palmeilanden voor de kust. Daar wordt ook The World aangelegd, een project van kunstmatige eilanden in de vorm van een wereldkaart.
Burj Al Arab duurste hotel
Ten zuiden van Dubai ligt Jumeira Beach, waar onder andere Burj Al Arab is gevestigd, het duurste hotel ter wereld met kamers die tot 50.000 dollar per nacht kosten. Het hotel geldt als een zeven-sterren hotel, vanwege de exclusieve behandeling van hun gasten. Op 4 januari 2010 werd de Burj Khalifa geopend, een wolkenkrabber die 828 meter is. Aanvankelijk waren er ook plannen voor een wolkenkrabber van 1200 meter, de Nakheel Tower, maar dat ging niet door vanwege de economische crisis.
De stad wordt in midden gesneden door een smalle rivier die uitmondt in de Perzische Golf. Deze rivier wordt gebruikt voor rondvaart schepen en watertaxi’s, de zogenaamde Abra’s. Van de totale bevolking van het emiraat woont 98 procent in de stad Dubai. Veel buitenlandse gastarbeiders wonen in het nabijgelegen emiraat Sharjah, waar ze minder hoeven te betalen voor hun woningen.