Vietnam

In het noordwesten ligt het prachtige Halong Bay. Het zijn bizarre rotsen die uit zee rijzen en ze zorgen, samen met de vissersboten, voor een prachtig uitzicht.

In het noordwesten ligt het prachtige Halong Bay. Het zijn bizarre rotsen die uit zee rijzen en ze zorgen, samen met de vissersboten, voor een prachtig uitzicht.

In zeven jaar tijd is Vietnam uitgegroeid tot een gemakkelijk te bereizen bestemming. Een reisvergunning voor elke stad is niet meer nodig en het aantal politiecontroles is beperkt. Het land telt inmiddels een groot aantal comfortabele en schone (mini)hotels, waar je ‘s avonds niet meer op het rolluik hoeft te bonzen om weer binnen gelaten te worden. 

Zelfs het personeel spreekt een paar woorden Engels. Er zijn ook restaurantjes annex reisbureaus verschenen waar je terecht kunt voor een bord spaghetti, vruchtensalade met muesli of kaartjes voor bus of trein. Sinds een paar jaar zijn tienduizenden brommers en vele auto’s aan het verkeer toegevoegd. Het is tekenend voor de snelle ontwikkeling van Vietnam. Doi Moi, de Vietnamese perestrojka, lijkt geslaagd.

Ho Chi Minh City

Vietnam ligt in het oosten aan de Golf van Tonkin en de Zuid-Chinese Zee. Ten westen grenst het land aan China, Laos en Cambodja. Het land strekt zich uit van noord tot zuid over een lengte van 3000 kilometer, maar is gemiddeld slechts 50 kilometer breed. In het noorden ligt Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. In het zuiden is Ho Chi Minh City, de grootste stad, vroeger bekend als Saigon.

Hanoi

Het land is net als Cuba een van de laatste communistische bolwerken. Nadat de Verenigde Staten zich in 1975 terugtrok uit het land, namen de communisten de macht over en zij regeren al meer dan twintig jaar volgens een strenge Stalinistische leer. De laatste jaren is er meer openheid naar het buitenland toe. Dat heeft ertoe geleid dat de economische sancties van de VS werden versoepeld.

Nu staat er in Hanoi een grote Coca Cola-fles in het centrum, terwijl Pepsi Cola in Ho Chi Minh City een Pepsiblik heeft neergezet, het symbool dat ook het bedrijfsleven de Vietnamese markt heeft gevonden.

Watermanagement

Vietnam en Nederland hebben een gemeenschappelijke zorg: de strijd tegen het wassende water. Het laaggelegen land ligt langs de kust meer dan 2000 kilometer aan dijken en zijn oevers van rivieren kunstmatig opgehoogd om overstromingen tegen te gaan. Maar de constructie van de dijken is gammel en onbetrouwbaar. Jarenlang werden de dijken zonder nadenken verhoogd, waardoor er veel zwakke schakels zijn ontstaan.

Van noord naar zuid meet het land  meer dan 1800 kilometer, waardoor de temperaturen flink kunnen verschillen. In het noorden is het van december tot en met februari koud en mistig, met een gemiddelde temperatuur van 10 tot 15 graden Celsius. De zomer heeft een hoge vochtigheidsgraad en is heet, met gemiddelde temperaturen van 30 graden Celsius. De beste reistijd is de lente (maart, april) en herfst (oktober, november) met temperaturen van 15-20 graden Celsius. In het zuiden blijft het kwik vrijwel het gehele jaar hetzelfde, zo´n 25 tot 35 graden Celsius. De regenperiode is van augustus tot november.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer